Ciprasz bízik az EU-ban

2015.02.04. 14:13
Bízik abban, hogy találnak mindenkinek elfogadható megoldást az EU keretein belül Görögország problémáira – ezt mondta brüsszeli villámlátogatása végén Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök.

Ciprasz találkozott mindhárom EU-s intézmény – az Európai Bizottság, Tanács és Parlament – vezetőivel, majd reménykedő és barátságos hangon nyilatkozott a tárgyalásokról. Martin Schulzcal, a parlament elnökével tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, nagyon optimista, hogy találnak majd olyan közös megoldást, ami mindenki számára elfogadható és kivitelezhető lesz.

Nagyon jól tudom, hogy az Európai Unió története a viták története, de  végső soron a megállapodások és a kompromisszumok története is.

– mondta Ciprasz. Azt is hozzátette, ők tisztelik az unió szabályait, és megjavítani, nem szétrombolni akarják annak keretrendszerét, a céljuk csak az, hogy tiszteletben tartsák a görögök szuverenitását és a kormány mandátumát.

Martin Schulz arról beszélt, hogy az a görög vezető, aki körbeutazza Európát és az EU minden vezetőjével találkozik, az az európai együttműködésért és nem a görög leválásért dolgozik. 

Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter eközben Frankfurtban az Európai Központi Bank (ECB) vezetőjével, Mario Draghival tárgyalt. Varufakisz is optimistán nyilatkozott a megbeszélés után, azt mondta, nincs kétsége afelől, hogy nagyon hamar meg tudnak majd állapodni Görögország európai partnereivel, az IMF-fel és az ECB-vel is, és nemsokára nekiállhatnak, hogy talpra állítsák a görög gazdaságot.

Varufakisz holnap Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszterrel találkozik, ami a Guardiannek nyilatkozó szakértők szerint sokkal keményebb dió lesz, mint az eddigi tárgyalások.