Csődöt akarnak a társasházak

2015.02.04. 07:35 Módosítva: 2015.02.04. 07:37

A nagyobb tartozásokat jó lenne magáncsőddel rendezni, Kaplonyi György, a társasházkezelők szövetségének elnöke - írta a Napi Gazdaság. Szerinte kevés lakónak van fizetési elmaradása, de ezek többmilliós nagyságrendűek. Szerinte a lakók egy-két százalékának, összesen 100-120 ezer embernek van elmaradása. Többségükben olyanok, akik a válság után veszítették el a munkájukat.

Az elmaradásokat a felújítási alapokból fedezik a társasházak, ám az elnök szerint ez nem tartható. A válságot megelőzően átlagosan 2 százalék volt az éves közösköltség-elmaradás, most van olyan társasház, ahol háromhavi üzemeltetési költség hiányzik a büdzséből, ami 25 százalékos rátát jelent éves szinten - tette hozzá.

Kaplonyi György szerint az adósok problémájára a magáncsőd jelenthetne megoldást. Sokat segítene, hogy ha a tartozás elér egy bizonyos mértéket, a lakók kapcsolatba lépnének egy csődgondnokkal. Hozzátette: nem az a cél, hogy utcára kerüljenek, hanem hogy ne görgessék maguk előtt az elmaradásaikat: például időben eladják a lakást és bérlakásba költözzenek.