Kiemelt beruházás lesz az V. kerületi arab szálloda

2015.02.05. 08:38 Módosítva: 2015.02.05. 10:12

Az ügyintézés szempontjából kiemelt beruházássá nyilvánítaná a kormány a Párizsi Udvar beruházást – derül ki a tegnap közzé tett jogszabálytervezetből a Portfolio alapján.

Ennek keretében a hatósági engedélyezési eljárások egyszerűsödnének, illetve gyorsabbak lennének, ami így csökkentené a projekt megvalósulásának idejét.

A kormányrendelet tervezetét egy napig, azaz ma lehet véleményezni.

A szálloda elsősorban a gazdag turistákat és az üzletembereket célozza majd meg, a beruházás értékét körülbelül 8,5 milliárd forintra becslik.

A Párizsi Udvar tavaly májusban került új tulajdonoshoz, akkor írta alá Rogán Antal polgármester a tulajdonos által meghatalmazott Mellow Mood Group igazgatóival a szerződést. Az épület vételára 2,1 milliárd forint volt. A korábban üzleti funkciókkal, lakásokkal, műtermekkel működő ingatlan műemléki felújítási költségeit a kerület nem akarta állni.

A nyílt, többfordulós nemzetközi pályázatok közül az első kettőt valahogy elszúrták, eredménytelenül zárult, majd harmadjára, más feltételekkel cserélt végleg gazdát az ingatlan. A pályázaton a Mellow Mood Group magyar projektcége, a Párizsi Property Kft. indult. Az eredeti cég tulajdonosait egyébként Rogán régebb óta ismeri, ők szerinte arra jelentenek garanciát, hogy jól néz majd ki az épület.

Az arab magánemberek tulajdonában lévő fejlesztők nevéhez fűződik egyébként a belvárosi Klotild-palota beruházás is. A Párizsi Udvar megvásárlása során a fejlesztők nem vontak be befektetőt, és az üzemeltetést is ők vállalták. A szerződés akkori kitételei között szerepelt, hogy az engedélyes terveknek két éven belül, vagyis még 2016 tavaszáig, a teljes fejlesztésnek pedig 7 éven belül, vagyis 2021 tavaszáig el kell készülnie. Többek közt ebben most nagyot segít az állam ezzel a kiemeléssel.