Mi lesz a demokrácia törékeny virágaival?

2015.02.05. 17:48
Abban sem értettek egyet, hogy egyetértenek abban, hogy nem értenek egyet – ennyire volt eredményes a német és görög pénzügyminiszterek megbeszélése Berlinben.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerint a válságot minden európai ország megszenvedte, arról azonban alapvetően Görögország tehet, hogy olyan helyzetben van, amilyenben. Schäuble, aki a költségvetési szigor és megszorítások egyik legnagyobb európai támogatója ezt azután mondta, hogy ma találkozott Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszterrel – írja az MTI.

A német politikus szerint viszont már javul a helyzet, a foglalkoztatás például növekszik, és a költségvetés elsődleges mérlege – amiben nincs benne az adósságfizetés  is pozitív már.

Schäuble úgy látja, Görögország még mindig benne van a mentőcsomaggal járó programban, és bár nincs azzal semmi baj, ha egy párt be akarja tartani a választási ígéreteit, ezek nem mehetnek szembe az ország vállalt kötelességeivel. Schäuble szerint az adósságleírás pedig lekerült a napirendről.

Varufakisz szerint viszont, bár a megállapodásokat be kell tartani, de nem szabad közben

letaposni a demokrácia törékeny virágát olyan kijelentésekkel, hogy a választások nem változtatnak semmin.

Varufakisz azt szeretné elérni, hogy miután február végén lejár a trojka programja, kaphassanak egy áthidaló kölcsönt májusig, addig pedig szeretnének új megállapodást kötni a hitelezőkkel.

A görög pénzügyminiszter nem beszélt az adósság elengedéséről, viszont azt mondta, a kormány mindent megtesz, hogy Görögország ne kerüljön csődbe, és hogy ez fel se merülhessen a médiában.

A tárgyalás hangulatán nem sokat javíthatott, hogy ma reggel a Reuters beszámolt egy EU-s döntéshozók között forgó német kormányzati állásfoglalásról, ami szerint az eurózóna kormányainak nem szabadna hagyni, hogy Görögország elálljon a privatizációs programtól, és a minimálbért, nyugdíjakat és a közszférát érintő megszorításoktól.