Újra leminősítheti a Moody's Görögországot

2015.02.07. 01:10 Módosítva: 2015.02.07. 01:10

Leminősítési felülvizsgálat alá vette Görögország hosszú távú államkötvény-osztályzatát a Moody's Investors Service, írja az MTI. A nemzetközi hitelminősítő így indokolta a lépést:

Erősen bizonytalan a görög kormány és a hivatalos hitelezők által a pénzügyi támogatási program további feltételeiről folytatott tárgyalások kimenetele.

A leminősítési vizsgálat a "Caa1" szintű szuverén görög adósbesorolásra vonatkozik; a lépés a rövid futamidejű görög államadósság "Not Prime (NP)" osztályzatát nem érinti. A "Caa1" - más hitelminősítők módszertanában "CCC plusz"-nak megfelelő - besorolás hét fokozatnyival marad el a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélétől, és rendkívüli kockázatokra figyelmezteti az ilyen osztályzattal ellátott adósságpiaci termékek befektetőit. A Moody's a hangsúlyozta:

Görögország és a hivatalos euróövezeti hitelezőket képviselő Európai Bizottság és az eurójegybank tárgyalásai olyan eredménnyel is zárulhatnak, amely negatívan befolyásolhatja Görögország képességét finanszírozási és likviditási igényeinek kielégítésére, és kedvezőtlen hatást gyakorolhat a csődkockázatra is.

Jelentős a bizonytalanság

A Moody's szerint a felek nem is biztos, hogy össze tudnak hozni egy olyan megállapodást, amely biztosíthatja Görögország finanszírozhatóságát. A hitelminősítő szerint a görög kormány folyamatosan hangoztatja, hogy politikai felhatalmazást kapott a megszorító intézkedések felszámolására, az elsődleges államháztartási egyenlegtöbbletre meghatározott célok csökkentésére, és arra, hogy az adósságállomány csökkentéséről kezdjen tárgyalásokat a hivatalos hitelezőkkel. A Moody's londoni elemzői szerint azonban az euróövezeti kormányok valószínűleg ellenállnak a görög igényeknek, mert ha belemennek a görög adósságteher további enyhítésébe, az alááshatja az adósságkonszolidációs erőfeszítéseket más euróövezeti gazdaságokban.

Ha viszont a görög kormány a következő néhány hétben nem tud egyezségre jutni a hivatalos hitelezőkkel, az meredeken megnövelné a magánszektor adósságtörlesztési csődjének valószínűségét, és a hivatalos hitelprogram nyújtotta biztosítékok nélkül Görögország számára igen nehézzé válhat már a rövid távú finanszírozási igények kielégítése is, tekintettel a nagyon alacsony likviditási tartalékokra.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy Görögországnak az idén

  • 16 milliárd euró körüli hosszú futamidejű adóssághányadot kell törlesztenie,
  • gondoskodnia kell 14,6 milliárd eurónyi kincstárjegyállomány megújításáról,
  • 4 milliárd euróra lesz szüksége a hivatalos és a magánszektorbeli hitelezőknek járó kamattörlesztésekre.

Ez már a sokadik negatív hitelminősítői lépés

Január végén a Standard & Poor's is negatív felülvizsgálat alá vette - pénteken pedig már "B"-ről "B mínuszra" is rontotta, ugyancsak negatív kilátással - a görög államadós-osztályzatokat, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a radikális baloldali Sziriza párt vezette új görög kormány költségvetési és gazdaságpolitikájának egyes elemei nem egyeztethetők össze az előző kormány és a hivatalos hitelezők között létrejött megállapodásokkal.

Nem sokkal korábban a Fitch Ratings leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Görögország államadós-osztályzatának kilátását. Indoklásukban a Fitch londoni elemzői közölték, hogy várakozásuk szerint a belpolitikai bizonytalansággal jellemzett időszakban hónapokat csúszhat a hivatalos hitelezőktől várt további finanszírozások folyósítása, és Görögország újbóli tőkepiaci hozzáférése is.

Egyes londoni elemzőházak szerint a görög kormány és a hivatalos hitelezők közötti esetleges konfliktus növelheti annak a kockázatát, hogy Görögország távozni kényszerül az euróövezetből.

Az Eurasia Group globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni szakértői legutóbbi közölték: az eddigi prognózisaikban szereplő 5 százalék helyett most már 15 százalékra taksálják a görög euróövezeti tagság megszűnésének esélyét. Az Eurasia szerint a lehetséges okok között szerepelhet a Sziriza kormányzati tapasztalatlansága, és az, hogy a kormány túlfeszíti a húrt a hivatalos hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon, ami pénzügyi stresszhelyzetet eredményezhet.  • Tippek
  • Bankszámla