Zsófia
17 °C
21 °C

Így száll le a kormány a bankokról

2015.02.09. 22:51

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök Suma Chakrabarti EBRD elnökkel és Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatójával való tárgyalásai után igen komoly vállalásokat tett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank felé. 

A napi.hu hétfő este már szemlézte is a nyilatkozat angol szövegét, melyből első ránézésre az derül ki, hogy a kormány - az Ersté-ben való tulajdonrész-vásárláson túl - lényegében az egész bankszektorral konszolidálta a viszonyát. Itt vannak a vállalások:

  • A bankadó mértéke 2016-2019 közötti időszakban, a 2014 évi banki mérlegek alapján számolva, 2016-tól kezdődően 31 bázispontra, 2017-től 2018 végére 21 bázispontra csökken. A 2019-től a bankadó mértéke már az EU-ban uralkodó normáknak megfelelő szinten kell lennie. Az ezt tartalmazó törvényeket a kormány 2015 júniusáig a parlament elé viszi.
  • A kormány vállalta, hogy a devizaalapú hitelek forintosításáról szóló, 2014-es LXXVII. törvény végrehajtását úgy kell biztosítani, hogy annak kivitelezése során a bankszektorra az árfolyamkockázathoz kapcsolódó további költségek ne háruljanak.
  • A bankszektort a nemteljesítő hitelek (npl) leépítésében segítő törvénymódosításokat úgy kell megtervezni, hogy azok a nemzetközi legjobb gyakorlatokat tükrözzék, különös tekintettel e programok áttekinthetőségére és piaci alapú működésére.
  • Az ingatlanárverések és kilakoltatások további szigorításától tartózkodni kell.
  • A már létező, a bajba jutott hitelesek ingatlanjainak megvásárlására vonatkozó programot ki kell bővíteni és a bekerülési feltételeket pedig lazítani kell.
  • A kormány azt is megígérte, hogy a Bankszövetséggel való egyeztetés, sőt, a szervezet jóváhagyása nélkül nem fog új jogszabályokat hozni a magáncsődre és a banki ügyfelek visszamenőleges szerződésmódoítására vonatkozóan.
  • Az uniós jogszabályok betartása érdekében a magyar kormány tartózkodik olyan törvények, intézkedések bevezetésétől, amelyek a bankszektor profitabilitására negatív hatással lehet - azokon kívül, amelyeket a magyar kormánynak be kell vezetnie az uniós tagságából fakadó kötelezettségéből adódóan. Azaz lényegében nem lesznek újabb büntetőadók.
  • Biztosítják a fair versenyt és az egyenlő bánásmódot a magyar piacon aktív pénzügyi intézmények között - tulajdonosi összetételétől és méretétől függetlenül, az EU egységes belső piacra vonatkozó szabályainak megfelelően, a szabad és fair verseny szellemében. ezzel összefüggően nem 
  • A magyar kormány a szándéknyilatkozatban azt is kijelentette, hogy - rendkívüli helyzetet leszámítva - nem kíván többségi tulajdonrészt szerezni rendszerszinten fontos magyarországi bankokban, és kötelezi magát arra, hogy a következő három évben magánkézbe adja minden, a magyarországi bankokban jelenleg közvetve vagy közvetlenül birtokolt többségi részvénycsomagját.

Cserébe az EBRD növeli majd a hitelezési aktivitását Magyarországon, és több gazdaságfejlesztő-ösztönző programban is aktív szerepet vállal.

This is the beginning of a beautiful friendship

Az MTI-nek nyilatkozó Sir Suma Chakrabarti azt mondta

Nem árulok el titkot azzal, ha kijelentem: az utóbbi években Magyarországon bevezetett egyes intézkedések aggályosak voltak, a bankok és a hatóságok viszonyrendszere meglehetősen nehézzé vált

de miután az EBRD kifejtette kritikai észrevételeit, a kormány megértette "a jelenleginél támogatóbb jellegű környezet" kialakításának szükségességét. Chakrabarti a bizalom újjáépítését nevezte a legnehezebb feladatnak, de most

eljött az idő a továbblépésre, és a memorandum ennek egyik fontos mozzanata

Az írásos interjúból az is kiderül, hogy az Ersté-ben történt álllami tulajdonszerzésben az EBRD közvetítőként vett részt, ezért is tartalmazza a memorandum a vételt.