Németország nem fizet a görögöknek a II. világháború miatt

2015.02.09. 20:21 Módosítva: 2015.02.09. 20:33

Németország egészen biztosan nem teljesíti az új görög kormány követelését, hogy térítse meg a második világháborúban Görögországnak okozott károkat, jelentette ki a német alkancellár a Berlin melletti Nauenban. A görög követelés teljesítésének „valószínűsége egyenlő a nullával" – mondta Sigmar Gabriel, aki egyben gazdasági miniszter és a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke.

Az athéni kormány követelésének nincs jogalapja, hiszen a Németország újraegyesítésének elismeréséről szóló 1990-es, úgynevezett 4+2-es megállapodás – az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Nagy-Britannia, Franciaország és az akkori NSZK és NDK egyezménye – „minden ilyen témát lezárt jogilag" – mondta Sigmar Gabriel.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök vasárnapi programadó beszédéről azt is elmondta, megérti, hogy a görög lakosság már nem akarja elfogadni a fájdalmas megszorításokat. Gabriel szerint pragmatikus megoldást kell találni, amelynek révén Görögország továbbra is teljesíteni tudja a hitelezőknek tett vállalásokat, írta az MTI.

Nem fogadta lelkesedéssel Ciprasz programját Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke sem, aki az SPD kétnapos elnökségi értekezletének egyik vendége volt. Hétfőn a tanácskozás margóján újságíróknak azt mondta, hogy a görög kormányfő beszédében vázolt tervek „korlátozott mértékben" fedik a brüsszeli bizottság elképzeléseit a válság kezeléséről. Hozzátette, nem tapasztal az euróövezetben olyan hangulatváltozást, amely elősegítené, hogy a közösség teljes egészében átvegye a baloldali radikális Sziriza nézeteit.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is visszafogottan nyilatkozott az athéni kormány programjáról. Szerinte egyelőre nem világos, hogy az athéni kormány hogyan akarja kivezetni az országot a válságból a hitelezői trojka, az EB, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi valutaalap (IMF) támogatási programja nélkül.

A görög kormányfő vasárnapi programbeszédében elhibázottnak nevezte az államcsőd elkerülése érdekében országának nyújtott nemzetközi hitelprogramot, és kitartott a megszorítások sújtotta emberek megsegítését hirdető választási ígéretei mellett. A görög miniszterelnök megismételte kormánya azon álláspontját, hogy egy áthidaló támogatási programot akar kidolgozni a hitelezőkkel a júniusig tartó időszakra, és a következő hónapokban egy új szemléletű válságkezelő megállapodást szeretne tető alá hozni.

Az új görög kormány programja egyetlen uniós állampolgárnak sem jelent többletterhet, hangoztatta hétfőn Bécsben Ciprasz, miután megbeszéléseket folytatott Werner Faymann osztrák kancellárral. Faymann viszont úgy vélte, Athénnak be kellene tartani a kötelezettségeit, és nem szabad járulékos költségeket róni az uniós államok adófizetőire.