Európa legnagyobb illegális cigigyára működött Vecsésen

CSL 1697
2015.02.10. 14:07

Európa eddigi legnagyobb illegális cigarettagyárát számolták fel Vecsésen, jelentették be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai kedden. 22 tonna dohányt és 2,3 millió szál cigarettát foglaltak le, ebből nagyjából másfél millió doboz cigit lehetett volna előállítani. Az eredetileg az Egyesült Arab Emírségekben gyártott, az angol piacon ismert Golden Mount cigaretták összesen két és fél milliárd forintot érnek.

A NAV szerint az üzemben kétszázmillió forint jövedéki adót csaltak el, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt letartóztattak kilenc bolgár, egy izraeli és egy magyar férfit. Papíron az áru bolgár teherautóval, Szlovákiából indulva, cseh címzetthez ment volna litvániai lepakolással, valójában azonban Vecsésre ment minden.

A közlemény szerint gyakori, hogy az alvilág csődbe ment kelet-európai dohánygyárak munkásait próbálja felhasználni a gyártáshoz. Az üzemeket költöztetik a lebukás veszélye miatt, valószínűleg a vecsési gyártósort is használták már máshol. A gyártósor percenként 2 ezer szál cigarettát tudott volna gyártani, vagyis fél év alatt durván 11 milliárd forintnyit.

Illegális cigarettagyár