Kék taxi, zöld taxi, piros taxi

Taxi demonstráció ferihegyen IMG 5649
2015.02.10. 07:31

Ha a jelenlegi formájában fogadják el az országos taxisrendeletet, akkor két év múlva nem lehetne Magyarországon tízévesnél idősebb autóval taxizni – írja a Napi Gazdaság. A pesti rendeletben is volt egyébként ilyen szabály: a fővárosban az év közepéig kell lecserélni a tíz évnél idősebb kocsikat.

Ahogy arról már korábban is írtunk, a taxiknak egységes műszaki feltételeknek is meg kell majd felelniük és a taxisofőrök képzettségével kapcsolatban is szigorú előírások lesznek. Újdonság viszont, hogy úgy néz ki, nem kell országosan egységes színűre festeni a vidéki taxikat. A vidéki településeknek viszont tetszik, így úgy tűnik, hogy az önkormányzatok határozhatják majd meg a közös színt, a kocsik és a csomagtartók méretével együtt.

A tabletek használatának kötelezősége is helyi szinten dőlne el. A tabletes személyszállítás viszont országosan engedélyköteles lehet, amire azért is szükség lehet, hogy az utas jogorvoslati lehetőséggel éljen.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium legkorábban február végé akarja benyújtani a kormánynak a vidéki taxizást szabályozó kormányrendeletre vonatkozó előterjesztést.