Orbán: Mi magunk is tanulmányozzuk a grúz megoldásokat

2015.02.10. 16:05

Most, hogy sorra elbuktak az Ukrajnát elkerülő gázvezetékekre tett kísérletek, Grúzia jelentősége, stratégiai súlya rendkívüli mértékben megnőtt Európa számára, vélte az MTI szerint Orbán Viktor, miután találkozott kedden Irakli Garibasvili grúz miniszterelnökkel.

Szerinte Magyarországnak az energiabiztonság szempontjából rendkívül fontos ország Grúzia, nehezen képzelhető el Európa energiabiztonsága anélkül, hogy abban Grúzia ne töltene be valamilyen fontos szerepet.

Orbán szerint az elmúlt 15 év politikai-gazdasági újításait tekintve Grúzia a leginnovatívabb országok közé tartozik, "mi magunk is mindig tanulmányozzuk azokat a megoldásokat, amelyeket ők választanak".

A miniszterelnök szerint Magyarország tiszteletben tartja és elismeri Grúzia törekvését a területi integritásra. "Szeretnénk, ha a Kaukázus térségében stabilitás lenne" - mondta. Szerinte az uniónak vízummentességet kellene biztosítania a kaukázusi országnak.

Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök a megbeszélés után elmondta, a tárgyaláson szó volt a regionális energiakérdésekről, tanácskoztak a piacokról és a tranzitlehetőségekről is. A sajtónyilatkozatok előtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és grúz kollégája, Tamar Berucsasvili együttműködési megállapodást írt alá.