Még 35 év, és India beéri Amerikát

2015.02.11. 16:31

A világgazdaság 3 százalékkal bővülhet évente átlagosan 2014-2050 között, miközben Kína növekedése várhatóan visszaesik 2020 után, írta a PwC elemzése alapján az MTI.

John Hawksworth, a PwC vezető közgazdásza szerint a kínai gazdaság 2020 után azért fog lassulni, mert elöregszik a népesség, csökken a beruházások megtérülési aránya, a termelékenység növelése érdekében pedig a kínai gazdaság a másolás helyett egyre inkább az innováció felé mozdul el.  Összeségében Kínával ugyanaz fog történni, mint a korábban Japánnal vagy Dél-Koreával. 

Kína részesedése a világ GDP-jéből a 2020-as évektől kezdődően 20 százalékon stabilizálódik, ahogy növekedése a globális átlag szintjére esik vissza. Az Egyesült Államok részesedése 2050-re a jelenlegi 17 százalékról hozzávetőleg 14 százalékra csökken, míg Indiáé a jelenlegi 7 százalékról potenciálisan megduplázódik, írta a PwC.

Az EU részesedése a globális GDP-ből 2050-re a jelenlegi 17,5 százalékról 12 százalékra csökkenhet, feltéve, hogy az unió teljes GDP-je a tanácsadó cég által vizsgált hét legnagyobb EU-gazdaság összesített növekedési ütemének megfelelően nő.

Az európai gazdaságok helyezése romló tendenciát mutat, a PwC ezeknek csak 1,5-2 százalékos éves növekedést vár. Lengyelország azonban kiemelkedik, átlagos növekedési üteme hosszú távon várhatóan Oroszországot is meg fogja előzni.

Egyes feltörekvő gazdaságok, mint Indonézia, Brazília és Mexikó 2030-ra akár Nagy Britanniát vagy Franciaországot is megelőzhetik, sőt, ha Indonézia folytatja növekedésbarát politikáját, 2050-re a világ negyedik leggyorsabbban növekvő gazdasága lehet, írta a tanácsadó cég.