Állami lett a Budapest Bank

2015.02.13. 20:14

700 millió dollárt adott a Budapest Bankért a Corvinus Nemzeti Befektetési Zrt. – közölte az MTI a részvény adásvételi szerződés aláírása után, amely nyomán az eddig a General Electric Capital Grouphoz tartozó pénzintézet 100 százaléka az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Csoport tagjához került.

A Corvinus Nemzeti Befektetési Zrt-t egy decemberi kormányhatározat jelölte ki vevőként. A hitelt ehhez az MFB nyújtja, erre a hitelre vállalt garanciát az állam.

Az eredeti határozatban a kormány a részesedés megszerzését - közérdekből - nemzetstratégiai jelentőségű összefonódássá minősítette, így kizárta a Gazdasági Versenyhivatal eljárását az ügyletben.

 Jó üzlet?

A decemberi árfolyamon a 700 millió dollár 174 milliárd forint volt, ez a megállapodás pillanatában érvényes árfolyamon azonban 214 milliárd forintot jelent – írta a Portfolió, amely szerint a bank "fair értéke" inkább 90-110 milliárd forint között mozog. „Igaz, ebben nem számoltunk az MKB-val történő esetleges összevonásból eredő szinergia-hatásokkal” – írja laptársunk.

A Corvinus Zrt.-hez kerül a Budapest Bank teljes eszközállománya és érdekeltségei, így például a Budapest Alapkezelő Zrt., a Budapest Autófinanszírozási Zrt., a Budapest Lízing Zrt. és a Budapest Flotta Zrt.

A felek közötti elszámolás a vevő részéről feltételekhez kötött, így a vételár az ügylet zárásakor válik véglegessé – idézi az MTI a Corvinus Zrt. és az MFB közös közleményét.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábbi nyilatkozata szerint az átadás-átvétel június végére zárulhat le.

Óriásbank születhet

A Portfólió szerint 2,8%-os mérlegfőösszeg szerinti részesedése alapján a legkisebb, számos részpiacon mutatott teljesítménye alapján azonban az egyik legnagyobb magyarországi nagybank a Budapest Bank. A szintén állami kézbe vett – jelenleg szanálás alatt álló – MKB Bank és a Budapest Bank esetleges összevonásával Magyarország második legnagyobb bankja jöhet létre.

A mérlegfőösszeg alapján a hazai irányítású bankok aránya ezzel 50,5 százalékról 53,3 százalékra nőtt.  • Hírek
  • Bankszámla