Módosít az ekáer szabályain a kormány

2015.02.13. 16:41

Március 1-jétől módosulnak az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) szabályai, legalábbis erről nyújtott be törvényjavaslatot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken az Országgyűlésnek – írja az MTI. A részletek azonban nem ismertek, mert azokat miniszteri rendelet tartalmazza majd.

Az alapvető szabály nem változik: útdíjköteles járművekkel akkor lehet fuvarozni, ha a fuvarozónak van ekáer-száma. Márciustól a miniszteri rendelet tartalmazza azokat az eseteket, amikor akkor is kell ekáer -szám, ha nem útdíjköteles járművel fuvaroznak. Az ilyen jármű össztömege nem haladhatja meg a 3,5 tonnát.

Egy másik módosító szabály február 1-ről március 11-re tolta azt a határidőt, amíg a kockázatos termékeket fuvarozó cégeknek először be kell nyújtaniuk a kockázati biztosítékot. Ezzel az NGM azt akarja elérni, hogy még a későn eszmélő cégek is bekerülhessenek a NAV köztartozásmentes adózóinak adatbázisába, aki ugyanis ebben benne van, annak nem is kell kockázati biztosítékot fizetnie.

Ahhoz, hogy bekerülhessenek az adatbázisba, február 28-ig kell kérniük a felvételt a NAV-tól.

Az NGM javaslatához az érintettek a jövő héttől szólhatnak hozzá, a részleteket tartalmazó rendelet szövegét előreláthatóan akkor bocsájtja majd társadalmi vitára a tárca.