Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

A franciák rájöttek, jobb lazítani a vasárnapi boltbezáráson

000 Par8085247
2015.02.15. 13:49
Magyar szempontból is érdekes vita zajlik a napokban Franciaországban a vasárnapi boltbezárásról. A francia gazdasági miniszter ugyanis felvetette és megszavaztatta, hogy jobban pörögne a gazdaság, ha az eddigi öt helyett 12 vasárnap nyitva lehetnének a boltok, Párizs nagy részén pedig minden vasárnap vásárolhatnának az emberek. Itthon pont fordított irányba haladunk.

Szombatra virradó éjjel fontos döntést hozott a francia nemzetgyűlés a vasárnapi boltbezárás ügyében. A többség hatalmas vita után ugyanis elfogadta a vasárnapi nyitva tartás bővítéséről szóló kormánypárti javaslatot, amely a gazdaság beindítására összeállított reformcsomag egyik legvitatottabb pontja.

Az Emmanuel Macron gazdasági miniszter által beterjesztett szöveget (loi Macronnak, vagyis Macron-törvénynek nevezi már a francia sajtó) hosszú vita után szavazták meg a képviselők, amelyet az ellenzék egy részével  együtt a kormányzó szocialisták balszárnya sem támogatott. A vitáról részletes beszámolókat olvashatunk a Le Monde-ban.

A Macron-törvény lényege ugyanis az, hogy a gazdaság fellendítése érdekében lazítanak a vasárnapi boltbezárás szabályain a franciák.

Az eddigi öt helyett ezentúl évi 12 vasárnapon tarthatnak nyitva az üzletek.

Az engedélyezett napokat az önkormányzat jelöli ki. A szakszervezeteket azzal nyugtatgatják, hogy az alkalmazottak önkéntes alapon és 100 százalékos pótlékkal foglalkoztathatók vasárnap.

Magyar szempontból ez azért fontos fejlemény, mert itthon ugyebár március 15-től vezetik be a boltbezárásokat. A jelenlegi törvény szerint csupán az év végén, adventi időszakban tarthatnának nyitva vasárnap az üzletek.

A kormánypárti képviselők végig azt mondták, hogy ettől nem csökken a kereskedelmi forgalom, ugyanúgy vásárolnak majd az emberek, csak más napokon, és a fideszes és KDNP-s képviselők sorra a nyugati példákkal érveltek a döntés mellett. A Fidesz épp egy mai közleményében is azt írta, hogy "a külföldi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a vásárlás nem szűnik meg, csak átalakul". A Fidesz szerint a változás gazdasági hatása "tehát összességében pozitív, segíti a kiskereskedelmi fogyasztás további bővülését, fellendítheti a belföldi turizmust, szabadidőipart, vendéglátást".

A franciák ugyanakkor most belátták, hogy egész egyszerűen többen vásárolnak, jobban pörög a gazdaság, ha többet vannak nyitva a boltok vasárnaponként. Ez épp ellenkezője annak, amit a Fidesz állít.

Fél Párizsban minden vasárnap nyitva lesznek a boltok

A hatalmas vita - a baloldalon belül is - nem is amiatt robbant ki, hogy érdemes-e több vasárnapra engedélyezni a nyitva tartást, hanem amiatt, hogy ki dönthet a kérdésről az egyes övezetekben. Macron gazdasági miniszter ugyanis a kereskedelmi övezeteket is átszabja.

Franciaországban eddig csak az úgynevezett turisztikai övezetekben engedélyezték a boltoknak, hogy minden vasárnap nyitva tartsanak. Az új törvény viszont különbséget tesz turisztikai övezetek, kereskedelmi övezetek és nemzetközi turisztikai övezetek között. Valamennyit kormányrendeletben jelölhetik ki.

Emmanuel Macron jelezte, hogy a nemzetközi turisztikai övezeteket elsősorban Párizsban szeretné létrehozni például a Champs-Elysées sugárút és az azt keresztező avenue Montaigne környékén, a luxusboltokkal teli Vendome téren, a Saint-Honoré utcában, a belvárosi Saint-Germain negyedben, és a boulevard Haussmannon, ahol a nagy áruházak találhatók. Emellett a kormány a francia Riviérián és az Atlanti-óceán partján található Deauville-ban is tervez ilyen zónákat létrehozni.

Ezekben az övezetekben minden vasárnap nyitva lehetnek a boltok, és esténként éjfélig engedélyezik a nyitvatartást.

Nem lelkesedik a változtatásokért Macron szocialista párttársa. Ahogy a Le Figaro részletesen beszámol erről,  Anne Hidalgo, Párizs szocialista főpolgármestere az önkormányzatok szempontjából demokratikus visszalépésként értékelte, hogy a fővárosban a már meglévő turisztikai övezeteken kívül a kormány új nemzetközi turisztikai övezeteket fog kijelölni.  Érthető, hiszen neki főpolgármesterként semmi beleszólása nem lesz, hogy tartsanak nyitva a boltok fél Párizsban.

000 Par8085242
Fotó: Jean-Sebastien Evrard / AFP

Társadalmi visszalépés? Gazdaságösztönzés?

A kormányzó szocialisták többsége mindenesetre a Nemzetgyűlésben megszavazta a javaslatot, a kommunista Baloldali Front és a Zöldek ellene szavaztak, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) és a centrista párt képviselői megosztottak voltak a kérdésében, egy részük támogatta a tervezetet, mások viszont ellene szavaztak. 

Jacqueline Fraysse, a Baloldali Front részéről az MTI beszámolója szerint "társadalmi visszalépésként" értékelte az intézkedést. Marc Le Fur, az UMP vezérszónoka pedig a vasárnapi pihenőnap megtartása mellett érvelt a vitában, amely szerinte "az egyesületi, a sport és családi tevékenységek napja kell, hogy maradjon". 

A miniszter a reform védelmében elmondta, hogy a munkavállalók legnagyobb védelme érdekében a szöveg kompenzációs szabályokat tartalmaz.

Az önkéntesség szabálya garantált. Ez egy társadalmilag teljesen demokratikus megközelítés. A szöveg nem rombolja le az eddigi szabályokat

- védte meg a törvényét a miniszer. Ahogy az MTI írta, a gazdaságösztönző törvénycsomag vitája a többi javaslatról vasárnap estig folytatódik, a reformprogramról kedden lesz a végszavazás a nemzetgyűlésben.  • Vennék
  • Hírek