Az EU is helyet követelne magának a magyar-orosz gáztárgyalásokon

2015.02.17. 20:49

Magyarországnak és Oroszországnak az EU képviselőjét is be kellene vonnia a hosszú távú gáztárgyalásaiba, mivel az Európai Unió azon dolgozik, hogy integrálja az egyes országok energiapiacait, mondta Maros Sefcovic, az EU energiaügyi biztosa Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatásával egyidőben a Wall Street Journalnek.

A lap azt írta, hogy Orbán kedden fogadta Putyint Budapesten, és a két vezető korábban olyan megegyezéseket kötött, ami az Európai Bizottság szerint megsérthette az EU versenyjogi és energiapiaci szabályait.

A biztos szerint ideális esetben az Európai Bizottságnak is részt kellene vennie a tárgyalásokon, „az energiabiztonság egyik legfontosabb elemének pedig a sokkal nagyobb átláthatóságnak kellene lennie." Sefcovic szerint a Bizottság megvizsgál minden lehetőséget, hogy biztosítsa, a kormányközi energiamegállapodások megfelelnek az EU-s szabályozásoknak.

A biztos szerint az a cél, hogy a tagállamok konzultáljanak a Bizottsággal, mielőtt megállapodásokat írnak alá. Sefcovic szerint biztosítani kell, hogy egyetlen energiaszolgáltatónak se lehessen monopóliuma egyetlen EU-s piacon sem, és meg kell előzni, hogy bármilyen harmadik fél tisztességtelen versenyelőnyhöz jusson az egyes tagállamokkal folytatott tárgyalásokon.

Sefcovic energiaunióról szóló programjának a célja, hogy többek között csökkentsék az EU függőségét az orosz gáztól.  Korábban például a Gazprom is kétoldalú megállapodásokat kötött több tagállammal is, amit több EU-tisztviselő oszd meg, és uralkodj taktikának tartott, amivel Moszkva befolyását akarta növelni a volt kommunista országokban, írja a Wall Street Journal.

Orbán Viktor a Putyinnal közös sajtótájékoztatón egyébként nem jelentett be újabb hosszú távú szerződést, így Brüsszel aggodalma egyelőre korai.