Nem nőtt, nem csökkent tavaly az államadósság

2015.02.17. 09:48

Tavaly év végén pontosan ugyanakkora volt az állam GDP arányos adóssága, mint egy évvel korábban, 77,3 százalék – ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank ma megjelent pénzügyi számláiból. Ez azt jelenti, hogy az adósságráta nem csökkent, bár az adósság összege 1436 milliárddal több volt, mint 2013-ban, 24 521 milliárd forint.

Az MTI-ben megjelent számok szerint a negyedik negyedévben az állam 739 milliárd forintnyi hitelt törlesztett, de közben a forint is gyengült, így összességében 597 milliárddal lett akkor kisebb az adósság. A pénzügyi számlákból az is kiderült, hogy:

  • az államháztartás hiánya 692 milliárd forint, vagyis a GDP 2,2 százaléka volt,
  • a lakosság megtakarításai 1882 milliárd forinttal nőttek tavaly, ami pedig a GDP 5,9 százaléka.

 A Portfolio elemzése szerint igazából már 2013-óta nem csökken az adósságráta, akkor is mindenféle trükköket kellett bevetni, hogy kicsit kozmetikázni lehessen a statisztikákat, például az árfolyam év végi visszahúzásával, a Mol államkötvényeinek egy napos visszaváltásával vagy az erőteljes és ideiglenes likvidforrás-csökkentéssel. Tavaly viszont ilyen trükkök nélkül is ugyanannyi maradt az adósság aránya a GDP-hez, mint egy évvel az előtt, ezért ez az eredmény igazából sokkal jobban is néz ki, mint az egy évvel korábbi.

Kiderült: nem csökkent az államadósság tavaly

A Portfolio arra számít, hogy idén már csökkenhet is az adósságpálya, ha a nominális GDP növekedése eléri a 3,5 százalékot és nem gyengül tovább a forint. A legjobb esetben is csak lassan ereszkedhet lefelé az adóssággörbe, de akár nőhet is, ha az állam továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy cégeket vegyen, ami a költségvetési hiányt ugyan nem növeli, de az államadósság nagyobb lesz ettől.

Az államháztartás hiánya a Portfolio szerint azt jelenti, hogy a költségvetési hiány az uniós módszertan szerint is 2,5 százalék alatt maradhatott 2014-ben, a magas lakossági megtakarítás és alacsony hiány pedig azt jelzi, hogy a gazdaság még mindig adósságtörlesztő üzemmódban van, így a külső adósság - és vele együtt a gazdaság sérülékenysége -  valószínűleg csökkent tavaly.