Varga a letelepedési kötvényről: nem elég átlátható

2015.02.17. 18:54

A nemzetgazdasági miniszter átláthatóbbá tenné a letelepedési kötvények forgalmazását. Varga Mihály ezt az Inforádiónak mondta. Persze nem úgy értette, hogy azonnal szétcsapna az offshore-hátterű, igen drágán működő és rejtőzködő tulajdonosaiknak feltehetően igencsak szép nyereséget termelő forgalmazócégek között. Ennél sokkal finomabb hangvételt ütött meg a nemzetgazdasági miniszter, de mindenesetre már ez is jelzésértékű lehet.

...meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy olyan cégek kapják meg a forgalmazásnak, az értékesítésnek a lehetőségét, amelyek a legteljesebb mértékben eleget tesznek az átláthatósági szabályoknak.

Az egész dolog Rogán Antal ötlete lehetett, vagy legalábbis ő volt az, aki végigvitte - az átláthatatlan cégekkel együtt - az ötletet a parlamenti gazdasági bizottságon.

A letelepedési kötvényt 2012 végén dobta be Rogán, azzal a céllal, hogy a gazdag, de az unióba nehezen bejutó embereknek "megkönnyítsük a ki- és beutazását", illetve, hogy ők majd ezáltal "munkahelyteremtő beruházásokat" hajtsanak végre Magyarországon.

A gazdasági miniszter szerint a letelepedési kötvény programja sikeres, és optimálisnak tűnt, hogy a gazdasági bizottság a most működő közvetítőket bízza meg, de ez nem jelenti azt, hogy a későbbiekben ne lehetnének a cégek majd még átláthatóbbak.

A gazdasági miniszter a tavalyi évről elmondta, a 2014-es, várakozásokat felülmúló növekedés főleg az állami beruházásoknak,  a foglalkoztatás növekedésének és az uniós források felhasználásának volt köszönhető.

Varga szerint évről évre előkerül az a kritika, hogy nem elég kiszámítható a magyar gazdaságpolitika, nincs bizalom, és ez fékezi a beruházásokat, de ő nem érzi súlyosnak a helyzetet és szerinte a beruházási számok is mást mutatnak. A gazdaság növekedése imponálóan magas, javult az ország versenyképessége, szerinte vállalkozások profitkilátásai sem rosszak.

Az állami bankvásárlásokkal kapcsolatban a miniszter elismerte, az állam hosszú távon egy kicsit problémás tulajdonos, hosszabb távon az lenne jó, ha szakmai befektetők vennék majd át a most megvásárolt bankokat. Márciusban lesz a legtöbb hitelminősítőnél a magyar adósság besorolásának felülvizsgálata, Varga Mihály szerint a számok alapján fel kellene minősíteni az országot.   • Hírek
  • Személyi kölcsön