Árrendőrséget akar a Fidesz

2015.02.18. 15:27

Bár az NGM már megbocsátott a pékeknek, hogy nem csökkentették rögtön a kenyér árát, ahogy olcsóbb lett a benzin, a Fidesz frakció most arra kéri a kormányt büntesse meg azokat a cégeket, akik nem csökkentik "az árak kialakításánál nem veszik figyelembe az energiahordozók árának csökkenését."

A Fidesz frakciója az MTI-hez juttatott el egy nyilatkozatot, ami szerint a kormánynak fel kellene állítania egy rendszert az árak monitorozására, az árszegőket pedig az állami támogatások, például a munkahelyvédelmi akciótervben kapott pénzek megvonásával lehetne büntetni. 

Azt írták, a Fidesz-frakció továbbra is kiemelten fontosnak tartja, hogy a magyar családoknak csak annyit kelljen fizetniük a termékekért és szolgáltatásokért, amennyit feltétlenül szükséges.

Ezért valósítottuk meg a rezsicsökkentést, és ezért tartjuk fontosnak, hogy az energiahordozók és üzemanyagok árának változása ne csak azok emelkedésekor, hanem csökkenéskor is megjelenjen az árban

- írták a közleményben.

A Fideszen belül Rogán Antal vetette fel először, hogy meg kellene vizsgálni, miért nem csökken a termékek, például a kenyér ára, ha a gázolaj ára csökken, mikor az energiaárak növekedésénél mindig emelnek a pékek. A frakcióvezető tárgyalt is a pékek szervezeteinek vezetőivel, a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig nekiállt kinyomozni, hogy mi lehet a háttérben. Kedden be is jelentették, hogy

összességében nem várható, hogy az üzemanyagárak csökkenését a vállalkozások maguktól érvényesíteni fogják termékeik, illetve szolgáltatásaik áraiban.

A tárca vizsgálata azt állapította meg, amit korábban már a pékek is mondtak, és az Index is többször megírt: az árcsökkenés csak részben lehet hatással a termékek árának csökkenésére, mert az árképzést az olajárak mellett a fuvarozás egyéb költségei, például a kötelező biztosítás, illetve más költségelemek is jelentősen befolyásolják.

Rogánék a vizsgálódást egyébként kezdhetnék akár a kormányon is. Dacára annak, hogy idén 35 százalékkal csökken az orosz gáz európai átlagára a moszkvai gazdasági minisztérium szerint, egyelőre  nem tettek utalást arra, hogy az árcsökkenést a lakossági hatósági árakban bármilyen formában is érvényesíteni szeretnék.