Béremelést kérnének az ápolók

2015.02.19. 08:42
Alacsony létszám és bérek, valamint nehéz munkakörülmények jellemzik az ápolók helyezetét a Magyar Ápolási Egyesület elnöke szerint.

A kivándorló ápolók száma nem csökkent, de stagnál. Tehát nem mennek el többen, mint amennyien tavaly vagy tavalyelőtt elmentek, ugyanakkor a munkakörülmények még hagynak kívánni valót maguk után, sajnálatos módon a bérek területén nem sikerült előre lépnünk és továbbra is fennállnak azok a problémák, amelyek a tavalyi évben fennálltak - mondta az Inforádiónak Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke.

Ők azt remélik, hogy a beruházások kapcsán, ami most egy hosszabb időszakot ölel fel, 2014-től 2020-ig, a megújuló intézményekben "a munkakörülmények javítására is lesz majd pénz".

Abban az esetben, ha nincsen több pénz a béremelésre, akkor legalább az, ami valamilyen bérelemként kiáramlik a rendszerbe, kerüljön alapbéresítésre, és ez egy picit magával vonja majd a száazlékban megállapított mozgóbéreknek az emelkedését is - kérte az egyesület elnöke.

Szerinte ez egy előrelépés lenne, és nagyobb anyagi terhet nem jelentene az adófizetők számára. Azt nem magyarázta el részletesebben, hogy pontosan miért nem lenne az ilyen típusú bérmelés pluszköltség az államnak. 

Ez szerinte azért kevés ahhoz, hogy azok, akik fontolgatják azt, hogy anyagi okokból elmennek, azokat ez visszatartsa, ennél jóval nagyobb bérnövekményre lenne szükség. "Ha a magyar átlagbért a magyar ápolók megkapnák, akkor már boldogok lennénk. Ez ma nagyjából 228 ezer forint bruttóban" -  mondta még Bugarszki.