Fél év időt kér a görög kormány

2015.02.19. 13:00 Módosítva: 2015.02.19. 13:01

Szerdán megállapodtak róla, csütörtökön pedig már hivatalosan be is adta a kérelmét az eurócsoportnak a görög kormány, hogy hat hónappal hosszabbítsák meg a Görögországnak nyújtott nemzetközi hitelt- írja az MTI.

Jeroen Dijsselbloem az euróövezeti országok pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport vezetője délelőtt visszaigazolta, hogy megkapták a kérelmet. Az Európai Unió egy szóvivője már be is jelentette, hogy péntek délután összeül az eurócsoport, hogy megvitassák a görög javaslatot.

A görögök nem a teljes hitelprogram meghosszabbítását kérik, legalábbis a BBC szerint, vagyis továbbra sem akarják elfogadni a mentőcsomag megszorításokat és reformokat előíró feltételeit, hanem csak azt akarják elérni, hogy tovább folyósítsák nekik a hitelt.

A görög kormány azt ígérte, hogy hat hónapos időszakban fenntartja a költségvetés egyensúlyát,

ez alatt pedig szeretné újratárgyalni az európai partnerekkel azt, hogy milyen feltételekkel csökkentenék az adósságot és indítanák be a növekedést Görögországban.

A Görögországnak nyújtott 240 milliárd eurós nemzetközi hitelprogram február végén jár le. Ha nem sikerül megegyezni a meghosszabbításáról, akkor Athénnak a piacról kellene pénzt szereznie, ami viszont az ország hatalmas adóssága  miatt nagyon nehéz és drága lenne, ha nem lehetetlen.

Szerdán este az Európai Központi Bank már tett egy szívességet a görögöknek, amikor két héttel meghosszabbította a görög bankoknak nyújtható likviditási segítséget, annak keretét pedig 3 milliárd euróval 68 milliárdra emelte. A görög bankok jelenleg nagyjából ettől a pénztől függnek.