Megússzák a Belváros boltjai a vasárnapi zárva tartást

2015.02.19. 11:34 Módosítva: 2015.02.19. 11:36

Ellephetik majd a vásárlók vasárnaponként az ötödik és hetedik kerületeket, az itteni boltosok ugyanis ki tudnak bújni a vasárnapi zárva tartás kötelessége alól. A Világgazdaság arról ír, hogy a zárva tartást szabályozó törvény felmenti a világörökségi területen lévő üzleteket, amelyek így vasárnap és éjjel-nappal is nyugodtan nyitva lehetnek.

Az viszont, hogy mi számít világörökségi területnek, nincs szabályozva sem a törvényben, sem kiegészítő rendeletekben, a világörökségről szóló érvényes törvény viszont az UNESCO feljegyzésbe felvett területek „védőövezetét” is az örökség részének tekinti.

Ennek értelmében a magyar hatóságok az egész ötödik kerületet (benne védett a Parlament, a Vigadó és az Andrássy út) és a hetedik kerületi zsidónegyedet védett övezetté tette.

Ez azt jelenti, hogy az Astoriánál nyílt Aldi nyitva lehet majd vasárnap, a tőle 20 méterre lévő Tesco Express viszont nem.

A nagy plázák környéke, a Széna tér vagy a Nyugati Pályaudvar viszont nem élvez védettséget, így nincs mentsége a Mammutnak és a Westendnek, a Skála áruház épületében lévő SPAR viszont még védett zónában van.