Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Orbán Viktor nagyon elégedett Gyurival

HUS 1525
2015.02.19. 11:00

Nem lehet épp felhőtlen a viszony a gazdaságpolitika két csúcsvezetője, Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály gazdasági miniszter között - írja a Figyelő. A lap az egymásnak feszülésnek több kisebb-nagyobb jelét azonosítja. 

A jegybank saját programokat indít, impozáns ingatlanokat vesz, társadalmi felelősségvállalási programját fura területekre terjeszti ki. Mindezt saját nyereségéből teszi, ami úgy keletkezik, hogy a forintot hagyja elgyengülni.

Ez a nyereség egyébként éppen a költségvetésbe is mehetne, állami kiadások finanszírozására, vagy egyszerűen biztonsági tartaléknak. Ez a lap információja szerint fel is merült, és ha a költségvetés mondjuk az indokolatlan - infláció feletti - nyugdíjemelések vagy más miatt megszorulna, akkor ez a tartalék akár át is kerülhet Vargáékhoz, hogy a költségvetési hiány ne kerüljön veszélybe.

Bár arra azért nagyobb az esély, hogy a pénz végül mégis az MNB-ben marad. A Figyelő szerint 

Orbán Viktor nagyon elégedett "Gyurival",

és a kormányfő nem kifogásolja, hogy a jegybankelnök saját birodalmát építgeti az MNB alapítványain keresztül.  

Varga eközben azt éli meg, hogy az ő kárára terjeszkedik Matolcsy. Az NGM elődje alá tartozó pénzügyi felügyelet már az MNB-be olvadt, a közgazdasági oktatás újraszervezését is a jegybank intézi - miközben például a szakoktatás az NGM irányítása alá kerülhet -, de a bankkonszolidációt, például az MKB állami átvételét is a jegybank happolta el Varga minisztériuma elől. 

A Figyelő szerint a Varga az államadósságkezelő elére azt a Kármán Andrást nézte ki, aki az NGM-ben a Matolcsy-érában, a jegybankban pedig Simor András elnöksége idején dolgozott. Végül inkább Barcza György lett a befutó, akinek a neve korábban lehetséges monetáris tanácstagként is felmerült, így őt is többen Matolcsyhoz közelebb állónak tartják. 

Az egymásnak feszülés a bankokkal való kiegyezésben is tetten érhető. Matolcsy  kérlelhetetlen és kiszámíthatatlan stílusát most az ígéretek szerint egy kiegyensúlyozott, a döntésekbe a Bankszövetséget is bevonó időszak követheti. A békülés első komolyabb jele - amit azért még többen nem vesznek készpénznek -, hogy a bankadó első lépésben 60 milliárd forinttal csökkenhet. Ezt Orbán Viktor ígérte meg a szektornak. Matolcsyék azonban kimaradtak a megállapodásból, és eddig még értékelhetőbb véleményt sem fogalmaztak meg az ügyben.