A vérünkön hizlalt egy céget az OVSZ

2015.02.20. 08:35

Szó szerint az állampolgárok vérén hizlalt egy gyógyszergyártó céget az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), ami a jogszabályban meghatározottnál 60-70 százalékkal olcsóbban adott el vért éveken keresztül – írja a Napi Gazdaság.

A vérplazma-gate egy Kehi-vizsgálat során lepleződött le, amiből kiderült, hogy az OVSZ 2006-tól adott el olcsón – előállítási költség alatt – vérplazmát a Human BioPlazma Kft.-nek, ami aztán gyógyszereket gyártott ezekkel, amiket Magyarországon és külföldön is árult. A pofátlanság a dologban az, hogy a vérből profitáló cég így olcsóbban kapta meg a plazmát, mint az azt gyakran életmentésre használó kórházak.

Ráadásul emiatt az OVSZ-nek 2008 és 2012 között 10,5 milliárd forint vesztesége gyűlt össze.

És hogy ki a felelős? A Kehi szerint Molnár Lajos egykori SZDSZ-es egészségügyi miniszter, az ő kérésének megfelelően kötötték ugyanis a kedvezményes szerződést a Human BioPlazma jogelődjével.

Az OVSZ más cégekkel is kivételezett, a Diagon Diagnostikai Kft.-től például 2,1 milliárd forintért közbeszerzési eljárás nélkül vett vírusteszteket, miközben 5,4 milliárdot már közbeszerzéseken keresztül is kifizetett a cégnek. Emiatt a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság már 24 millió forintra megbüntette a szolgálatot.