Megcsapolhatják a magyar bankszámlákat

2015.02.20. 14:12

Ezentúl a bankok akár negatív betéti kamatot is alkalmazhatnak, az erről szóló törvénymódosítást elsöprő többséggel szavazta meg a parlament, írta a Portfolio. Emellett a most elfogadott módosítás megkönnyíti a bankokkal való elszámolást is. Az Országgyűlés 148 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül és 4 tartózkodás mellett hagyta jóvá Trócsányi László igazságügyi miniszter előterjesztését.

A kamatfeltételek változása esetén előfordulhat, hogy a referencia-kamatláb 0 százalékossá vagy negatív előjelűvé válik, de kizárólag abban az esetben, ha a betétes nem természetes személy. Ezt azzal indokolta a beterjesztő, hogy fontos társadalmi, gazdasági érdek fűződik ahhoz, hogy a hazai pénzügyi rendszer igazodjon a nemzetközi pénzügyi intézmények gyakorlatához, és a pénzügyi intézmények ne szenvedjenek hátrányt más országok hasonló intézményeihez képest.

A hazai bankok is szembesültek ugyanis azzal, hogy a külföldi pénzpiacokon elhelyezett devizabetéteik után esetleg már csak negatív kamatot érvényesíthetnek. Az MNB statisztikája szerint az euróban vezetett számlákon a látra szóló betétekre már most is minimális, jelképes összegű kamatot fizetnek a bankok. Néhány éve ez még nem így volt, a válság idején, amikor likviditáshiányban szenvedtek a bankok, 2 százalék feletti látra szóló kamatot is hajlandóak voltak kifizetni a bankok a vállalatoknak, és 1 százalék felettit a lakosságnak.