Brókerek, tojás, vetőmag, kínai pálinkagyár és egy alpesi szálloda

2015.02.24. 17:45 Módosítva: 2015.02.24. 18:00

Amikor a Buda-Cash engedélyét visszavonta a felügyelet, a rendőrség házkutatást is tartott a vállalat vezetőinél. A cégcsoport több társaságon keresztül az öttagú igazgatóság négy tagja, Gyarmati János, Varga Péter, Tölgyesi Péter és Pál Gyula érdekeltségébe tartozik. Tőlük függetlenül a brókercég egészen a mai napig leginkább az alapítója nevéhez, Pintér Zoltánhoz kötődik.

Úgy tudjuk, hogy Pintér valamikor tavaly részben vagy teljesen megvált Buda-Cash-részesedésétől. Mivel azonban az MNB alelnöke délelőtti sajtótájékoztatóján jelezte, hogy a cégnél elkövetett visszaélések akár tíz vagy több éve folyhatnak, az ügyben mindenképpen elkerülhetetlennek tűnik Pintér érintettségének a vizsgálata. 

Pintér Zoltán, a Buda-Cash alapítója 2014-ben 33. volt a 100 leggazdagabb magyar listáján. Vagyonát 18,5 milliárd forintra becsülik, ami 2013-2014 között is 1 milliárd forinttal gyarapodott. 

Pintér eredetileg agrármérnök és közgazdász. A kilencvenes évek elején került a Budapesti Értéktőzsdére. 1995-ben alapította meg a Buda-Cash-t. Az 1998-as orosz válság komoly veszteséget okozott a brókerháznak, de a cég talpon maradt. Pintér Zoltán ezután  kezdett ipari és mezőgazdasági befektetésekbe.

pinter
Fotó: Privatbankar.hu

A Buda-Cash érdekeltségébe tartozik a Békés megyében hatezer hektáron, nagyon jó adottságú földeken gazdálkodó, növény- és vetőmagtermesztéssel, szarvasmarhatartással foglalkozó Hidashát Zrt., az ehhez kapcsolódó Hungarotejfeldolgozó Kft. és a békéscsabai Csabatáj „tojásgyár”, ami nagyobb bevásárlóközpontok beszállítója.

2013-ban Pintér érdekeltségébe került az egykori Phylaxia állatgyógyszergyárból kinőtt holding (Phylaxia 1912. Holding Nyrt.), ami a profiltisztítás után Opimus Group néven működött tovább. A három mezőgazdasági vállalkozás mellett ennek a vállalatcsoportnak a része a Wamsler SE, Közép-Európa legnagyobb kandalló- és tűzhelygyára Salgótarjánban, a Gazdasági Rádió, a győri Euro Generál építőipari vállalat, és a Shellnek, az Essónak, a BP-nek, a Totalnak és a Richter Gedeonnak ipari épületgépészeti technológiát gyártó Mátrafűtőber Kft. is.

Az Opimus Group portfóliójához tartozik emellett a Bazilika és az Operaház között fekvő  Révay irodaház és az ausztriai Kreischberg/Murau síparadicsomban a Pintér által építtetett négycsillagos szálloda, a Hotel Relax Resort is. 

Ahogy megírtuk, ugyan Pintér formálisan tulajdonosként nem szerepel az egykori Siklós és Vidéke Takarékszövetkezetből alakult DRB Bankban, de az is az ő érdekeltségéhez tartozik, ahogy a három hasonló módon megalakult kisebb regionális bank is.  

Pintér Zoltán a Privátbankárnak adott 2013-as interjúban azt mondta: élete legrosszabb üzlete egy kínai pálinkagyár volt, amit Peking mellett építettek, de kínai befektetőtársa már az első évben húszezer liter pálinkát lopott el. Sokat kerestek viszont az Egyesült Vegyiművek megvásárlásán és későbbi értékesítésén, illetve a paksi atomerőmű egyik legnagyobb beszállítója, a Dunacenter Therm megvételén és eladásán. Pintér a pálinkáról nem mondott le: tulajdont szerzett a különleges minőségű gyümölcspálinkákat előállító Agárdi Pálinkafőzdében.