Az Elmű-Émászt is megveheti az állam

2015.02.25. 09:40

A magyar állam megvenné az RWE-től az Elmű-Émász 49 százalékát, értesült a Világgazdaság. Az erre vonatkozó bejelentés a napokban várható. Az állam a vásárlással nemcsak a szolgáltató cégekben, hanem az elosztóhálózatban is pozíciót szerezne. 

Megkerestük az ügyben Boross Norbertet, az Elmű-Émász kommunikációs igazgatóját, aki az Indexnek azt mondta, az Elmű-Émásznak nincs tudomása arról, hogy született volna bármilyen megállapodás a cég egy részének eladásáról. Rákérdeztünk a dologra a fejlesztési minisztériumban is, ahol közölték: „sajtóértesüléseket nem kommentálnak".

A lépés azonban nem lenne meglepő, hiszen hamarosan ki kell választani egy egyetemes áramszolgáltatót a majdani állami egyetemes áramszolgáltatás alapjául. A külföldi multik kezében lévő cégek közül pedig most szinte minden eladó, tárgyalások folynak több szereplővel is.

Az RWE is már többször jelezte, hogy megfelelő pénzért kiszáll magyarországi érdekeltségeiből. Ezek közül a magyar államot elsősorban a Mátrai Erőműben (MERT) lévő hányada érdekli, de úgy tudjuk, az RWE összekapcsolná az erőműből való esetleges kiszállását a többi itteni érdekeltségével.