Most minden kiderülhet a Malév csődjéről

DLAPE20120203033
2015.02.25. 14:58

Több mint két évvel azután, hogy felszállt az utolsó Malév-gép, most végre kiderülhet, hogy miért is ment csődbe a magyar légitársaság, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ugyanis most mindenki számára elérhetővé tette a csőd háttéranyagait.

A TASZ még tavaly nyert pert jogerősen a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) szemben, hogy az hozza nyilvánosságra a Malév pénzügyi helyzetéről szóló dokumentumokat, amiket az NFM-mel kötött tanácsadási szerződés alapján a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper készített.

A TASZ feladata az információszabadság kikényszerítése és ezáltal az oknyomozó újságírás fellendítése. Ez egy óriási jogi siker, és reméljük, hogy sok újságíró feldolgozza az ügyet, és a közvélemény értesülhet, hogy mi állt a Malév-csőd hátterében.

– mondta el Hidvégi Fanny, a TASZ információszabadság-program vezetője.

A kiperelt iratok között megtalálhatók a Malév és a Budapest Airport tárgyalásának háttéranyagai, a Malév helyzetéről szóló összefoglaló, felszámolási kérdésekről szóló jegyzőkönyv és egy angol nyelvű szándéknyilatkozat, amiben az NFM és a kínai HNA Group légitársaság egy „Új Malév” létrehozásáról állapodik meg.

Érdemes átböngészni, benne van többek közt Demján és a kínaiak füstbe ment terve, hosszú összefoglaló a Malév 2011-es helyzetéről,  hogy az NFM-nek sikerült lealkudnia a DLA Piper ügyvédi iroda megbízási díjait, így például egy ügyvédjelölt mindössze 140 eurós órabérért dolgozott nekik.

Az is kiderül, hogy a DLA Piper már 2011 februárjában készített egy tanulmányt arról, hogy hogyan lehetne viszonylag gyorsan és csöndesen felszámolni a Malévet. Ma például a Malév saját maga kérné a felszámolását a bíróságon, akkor ez "idő előtt" nyilvánosságra kerülne, ha viszpont egy "baráti" hitelező kérné a felszámolást, akkor nem kell ehhez közgyűlési döntés (aminek javaslatait nyilvánosságra kellene hozni) és a szakszervezeteknek sem előre szólni. 

Ez azt jelenti, hogy az utolsó pillanatig el akarták titkolni a felszámolást a dolgozók és nyilvánosság előtt.

A DLA Piper a csődtörvény több módosítását is javasolja az NFM-nek, hogy a hitelezőknek kevesebb beleszólása lehessen a felszámolási folymatba, és hogy a kormány jelölhesse ki a céget, ami lefolytathatja a felszámolást, függetlenül attól, hogy benne van-e a felszámolási névjegyzékben. Ez később meg is történt 2012 január 30-án, öt nappal a csőd előtt, amikor a Malévot " stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek" minősítette.