Nem csak milliomosok buktak a Buda-Cash-sel

2015.02.25. 21:43

A hátrányos helyzetű térségek tehetséggondozásával, művészeti képzéssel foglalkozó Igazgyöngy alapítvány összes pénze is benn ragadt a Buda-Cash miatt zárolt számlákon, így most tanárok, és egy egész iskola maradt pénz nélkül. Ez derült ki az alapítvány, L. Ritók Nóra blogbejegyzéséből.

Maholnap utalnunk kellene a fizetéseket, de nincs miből. Vagyis nem férünk hozzá. Az iskolai bérek utalása mindig csúszásban van a MÁK utalásához képest, hiszen az 10-e körül jön, a fizetéseket meg hamarabb utaljuk. Ez most ott van a számlán, de utalni nem tudunk. Nincs máshol pénzünk, nincs miből. És nincs miből a járulékokat sem. És az NAV nem fog várni.

Az Igazgyöngy dolgozói is ugyanúgy, mint sokan az országban egyik hónapról a másikra élnek. Nincs módjuk hónapokig tartó várakozásra, mert nincs miből megélni, eltartani a gyerekeiket.

Az iskola üzemeltetéséhez nincs anyag és útiköltség, hiába a sok örökbefogadó támogatása, a pénz ott van a számlán, hozzáférhetetlenül. Az alapítvány működtetésére szánt adományok is elérhetetlenek, nem tudjuk kiváltani a gyerekgyógyszereket, kiosztani az ösztöndíjakat, hiába fogtak össze emberek, cégek, hogy segítsék a munkánkat.

 2010-ben az Év Civilszervezete Díjat is elnyerő Igazgyöngy vezetője azt írja, hogy jövőbeni programjaik is kútba dőltek:

Az alszámlákon a legtöbb pályázat előfinanszírozása ott van, a legtöbb egy összegben, beragadva, benne bérek, programok költségei, útiköltségek, anyagköltségek. Hazai és külföldi pályázati támogatások is, melyeket mindig nagyon pontosan tervezünk, hogy a folyamatos működést biztosítani tudjuk. Most minden megállt. Vajon elfogadják-e, hogy nem rajtunk múlik a megtorpanás, megállás? És mi lesz a hatásával? A mi fejlesztéseink sikerének titka a folyamatosság, ami most előre nem látható ideig fel van függesztve.

Az utóbbi évek takarékos működésével felhalmozott pénzből most indítottunk volna egy nagyobb beruházást, a jövő héten írtuk volna alá a szerződést a sáfránytermesztés beindításáról, és kellene fizetnünk a hagymákért. Most ez is kútba esett.

 Az alapítvány a kártérítésekből legfeljebb a pályázati pénzeket kaphatja vissza, megtakarításaik elvesznek.

Ha a bankok bedőlnek, ezeket a spórolt pénzeket valószínűleg sosem látjuk többé. A kártérítési limit a 16 pályázatunk összegével kb. azonos, vagyis azokhoz majd valamikor hozzájuthatunk, de a spórolt, fejlesztést szolgáló pénzeket elnyeli a csalások miatt létrejött helyzet.

Az Index járt is az alapítvány egyik projektjének helyszínén, Toldon, ahol a biobrikett üzemet, webshopba termelő hímzőmanufaktúrát, közösségi kertet és egy virágzó kultúrházat hoztak létre a hátrányos helyzetű faluban.