Buda-Cash: Sikkasztás gyanúja miatt nyomoznak

2015.02.28. 16:13

Sikkasztás gyanújával ismeretlen tettes ellen nyomozás indult a Buda-Cash-ügyben, a brókerház vezetőit még nem hallgatta ki a rendőrség, mondta a Buda-Cash vezérigazgatóját, Tölgyesi Pétert védő Bánáti János szombaton a Hír TV-nek, az mno.hu cikke szerint. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint már a jövő héten dönthet a jegybank a Buda-Cash és az érintett bankcsoport felszámolásáról.

A Buda-Cash vezérigazgatójának ügyvédje az MTI-nek azt mondta, nem menekültek külföldre a Buda-Cash vezetői, az országban vannak, és a hatóságok rendelkezésére állnak. Védence a hétfői razzia előtt meghallgatást kért az Magyar Nemzeti Bank vezetőitől, és feltárta a cégcsoport 100 milliárd forinttal "köszönő viszonyban" álló hiányát. Az ügyvéd a HírTv-nek azt mondta:

történtek a nyomozó hatóság részéről kényszercselekmények, tehát például házkutatás és lefoglalás, erről jegyzőkönyvek állnak rendelkezésre, és erről hivatalos tudomása van a Buda-Cash vezetőinek. Ismeretlen tettes ellen sikkasztás bűncselekményének a gyanúja miatt indult meg a nyomozás.

A Buda-Cash minden számláját zárolták, így mintegy 13 ezer ügyfélvagyona ragadt bennbizonytalan ideig. Ami még nagyobb baj, hogy a brókercég tulajdonosaihoz köthető kisebb, takarékokból átalakított DRB bankcsoportot is lekapcsolták, ott már 100-120 ezernyi gyanútlan ügyfél ébredhetett kedden arra, hogy egy jó darabig nem fog tudni hozzájutni az ott tárolt betéteihez teljes mértékben.

A felügyelet azt jelentette be, hogy a Buda-Cashnek szinte minden adata meg lehetett hamisítva, akár 15 éven keresztül folyamatosan, és a 100 milliárd forintos nagyságrendet is elérheti a kár.