Irdatlan pénzt buktak a magyar bankok

2015.02.28. 16:55

Elképesztően pocsék, borzasztóan, rettenetesen nagyon rossz évük volt tavaly a magyar pénzintézeteknek – ismerteti a Portfolio a jegybank által közzétett adatsorból, amely a pénzügyi szektor egyes területeinek 2014-es előzetes eredményét mutatja be. Olyan hatalmas mínuszok szerepelnek a jelentésben, hogy egy, a görög költségvetés ellenőrzésén edződött német könyvvizsgálónak is kikerekedne tőle a szeme.

447 000 000 000 forint.

Ekkora veszteség, még egyszer mondom, 447 milliárd forintnyi volt a teljes hitelintézeti szektor tavalyi adózott eredménye. Mínuszban természetesen. A hazai hitelintézetek a 2003-ig visszanyúló statisztikák szerint még soha nem szenvedtek el ekkora éves veszteséget.

Ezen belül a részvénytársasági formában működő vállalkozások 424 milliárdos veszteséggel zártak, a fióktelepek 22 milliárdos, a szövetkezeti hitelintézetek pedig 3 milliárdos mínuszt termeltek gazdáiknak. A biztosítók viszont 31 milliárdos nyereséget értek el, szóval amíg banktulajdonosnak lenni nem volt jó, biztosítónak lenni egy kicsit jó volt.

Persze a borzasztó számok nem azt jelentik, hogy minden magyar bank és takarék bukott a múlt évben. Sőt, a vállalkozások több mint fele nyereséges volt – igaz, ebből következik az is, hogy aki mínuszban zárt, az nagyon durván megégette magát tavaly. Az MNB szerint 162 hitelintézetből 88 volt nyereséges, ők 128,5 milliárd forintnyi profitnak örülhetnek – ez azért nem túl sok, átlag másfél milliárd forintot sem ér el, egy jobb lottónyeremény több ennél (a mostani majdnem a kétszerese).

No de akik buktak: ez a 74 intézmény 497,5 milliárd forintnyi veszteséget produkált, vagyis átlagosan 6,7 milliárd forintot égettek el tulajdonosuk vagy tulajdonosaik vagyonából. Ez annyi pénz, amennyiből mondjuk meg tudna épülni száznál több felcsúti stadion, vagy amiből 15 ezer belvárosi lakást vehetne Szentgyörgyvölgyi Péter, hogy lélegeztetőgéppel, bevásárlókocsik helyetti csecsemőággyal ne is demagógkodjunk; de azt is mondhatom, hogy ez a bukás azzal egyenértékű, mintha minden magyarnak elutaltak volna 50 ezer forintot.

Aki a veszteségről grafikonokkal, táblázatokkal gazdagított részleteket olvasna, ide kattintson >>