Ezt a szót a görögök hallani sem akarják

000 Par8106472
2015.03.02. 13:39

„Megtanultam, hogy az adósságelengedés szitokszó, amelyet Görögország hitelezői hallani sem akarnak, éppen úgy, ahogy a görög kormány nem akarja hallani többé a trojka kifejezést” – mondta Jánisz Varufakisz a Handelsblattban.

Az MTI által szemlézett hétfői interjúban a görög pénzügyminiszter azt mondta, az adósság elengedése helyett ők ezért inkább az adósság átütemezésének „okos” megoldásában gondolkodnának, és egy nagyszabású beruházási programban.

Szerinte például a hitelek egy részét át lehet alakítani kötvényekké, a törlesztési ütemezést pedig a GDP alakulásával összehangolni. „Így a hitelezők érdeke is az lenne, hogy a görög gazdaság ismét növekedésnek induljon” – mondta a görög pénzügyminiszter.

Görögország 2010 óta két mentőcsomag révén 240 milliárd eurós támogatást kapott a korábban trojkának nevezett három intézmény, a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bizottság által összeállított hitelkeretekből, cserébe súlyos megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania. Az euróövezeti pénzügyminiszterek a múlt héten hagyták jóvá a 2012-ben indított második nemzetközi hitelprogram meghosszabbítását négy hónappal, június végéig.