Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Hűtlen kezelés, pénzügyi visszaélések: az MNB feljelentette Töröcskei bankját

2015.03.03. 19:05
Ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett az MNB a nyomozó hatóságnál a Széchenyi Banknál történt, a jegybank szerint bűncselekmények elkövetésének gyanúját felvető események miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-nél történt, a jegybank álláspontja szerint bűncselekmények gyanúját felvető események miatt.

A gyanú szerint Töröcskei István és az állam közös bankjánál

  • hűtlen kezelés
  • hanyag kezelés
  • és pénzügyi visszaélésekre utaló cselekmények történtek.

Még tart a jegybanki vizsgálat is

A jegybanknak azért kellett még tavaly december 5-én visszavonnia a Széchenyi Bank tevékenységi engedélyét, mert a bank működése nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek, és súlyosan megsértette a felügyeleti hatóság határozatát is.

A jegybank a Széchenyi Bank engedély-visszavonása után kezdte vizsgálni a felelősöket, a vizsgálat még tart, de feljelentést tettek. Az MNB a nyomozóknak a konkrét problémás tranzakciókra, bankvezetői intézkedésekre vonatkozó adatokat, információkat is rendelkezésre bocsátott.

A mi pénzünkből

A tudhatóan évek óta súlyosan szabálytalanul működő bankba az állam 2013-ban még 3 milliárdért tulajdont vett, majd az MNB kedvezményes hiteleiből felpumpálták 50 milliárd forint feletti mérlegfőösszegűre. Aztán bebukott az egész, Töröcskei István pedig, aki közben az ÁKK-vezére is volt, lemondott posztjáról.

A bank bedőlése után, hogy ne menjen el teljesen a kedvünk az állami bankoktól, a kormány a közszféra bérkompenzációjára szánt pénz egy részéből milliárdokat tolt az ügyfelek kártalanításába. Volt olyan betétes, aki több mint 400 milliót köszönhetett a kormány nagylelkűségének. Az OBA-féle kártalanítási értékhatárt 107 betétes haladta meg, ha az állam nem sietne a segítségükre, 7,4 milliárd forintot buknak összesen. A kormány döntésének köszönhetően azonban ennek az összegnek a 49 százalékát mégiscsak megkapják.  • Vennék
  • Hírek