Megvan a trükk, amivel kijátsszák a vasárnapi zárva tartást

2015.03.04. 11:45

„Ha nem maradnánk nyitva, két alkalmazottól meg kéne váljunk” – magyarázta az Indexnek egy neve elhallgatását kérő vidéki trafikos. Négy alkalmazottja van, néha ő maga is beáll a pult mögé. A zárva tartást úgy tudják megkerülni, hogy tulajdonossá tette az alkalmazottait, összesen 20 százalék részesedéssel.

„Ha beállna a törvény, másfél ember műszakja esett volna ki, mert éjjelnappaliként működünk” – mondta, elmagyarázva, hogy nem is a vasárnapok érintették volna őket rosszul, hanem az este 10 utáni bulizók.

A koncesszió egy cégé, aminek ő a beltagja. Az alkalmazottak (akik mind régóta dolgoznak nála, ezért megvan a kellő bizalom) tulajdonostársak lettek. „Az egyetlen hátulütő, hogy eladhatnák a részesedésüket, de elővásárlási jogom van rá egyrészt, másrészt a legrosszabb esetben a koncesszióval másik céget alapítanék” – magyarázta.

A trafikos elmondta: több másik üzletet ismer, amik hasonló módszerrel maradnak nyitva éjszakára vagy vasárnap. „Az alkalmazottnak is jó, legalább fontosnak és biztosnak érzi a munkahelyét” – mondta.

Persze nem mindenki tudta így megoldani a helyzetet: „Emiatt fogok minden vasárnap 100 kilométerről eljárni Szegedre dolgozni a kft.-m 100 százalékos tulajdonosaként” – méltatlankodott egy italszaküzlet-tulajdonos. De olyan is van, aki pozitív kimenetelt vár a változástól:

A vasárnapi zárva tartás miatt nálunk nem is lesz üzlet, ami nyitva tud tartani. Mivel családi vállalkozásként üzemelünk, lehetőségünk van a vasárnapi nyitva tartásra. A forgalom megkétszereződését várom.

– nyilatkozta egy vidéki boltos. Itt írtunk részletesen egy olyan boltos helyzetéről, aki nagyon elkeseredett, amiért alig fogja látni a gyerekeit, ha alkalmazkodik az új előírásokhoz.

Ön is talált kikaput a rendszeren? Írja meg nekünk a tema+bolt@mail.index.hu emailcímre!