Jobb lett a magyar GDP-adat

2015.03.06. 09:22

A gyorsbecslésnek megfelelő, 3,4 százalékos negyedik negyedévi GDP-bővülést mutat a KSH részletes statisztikája. Az év egészében 3,6 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, itt 0,1 százalékponttal felfelé korrigált a statisztikai hivatal. A negyedik negyedéves növekedést az autógyártás által dominált ipar, az állami megrendelésekkel megtámogatott építőipar és a mezőgazdaság segítette a leginkább.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 2,4 százalékkal bővült: itt az idegenforgalom, az it-szolgáltatások, a szállítási és raktározási szolgáltatások teljesítménye nőtt. Ezzel szemben a pénzügyi szektoré 0,5, a közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye 0,3 százalékkal csökkent.

A bruttó hazai termék negyedik negyedévi, 3,4 százalékos bővüléséhez az ipar 1,0, az építőipar 0,3, a szolgáltatások 1,2, a mezőgazdaság 0,4 százalékponttal járult hozzá. A végső fogyasztás 2,5, ezen belül a háztartások fogyasztása 1,9 százalékkal nőtt, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 1,9 százalékkal bővült, a bruttó felhalmozás 3,9 százalékkal emelkedett, belföldi felhasználás a negyedik negyedévben összességében 2,9 százalékkal nőtt. Az export és az import összesen azonos ütemben, 9,4 százalékkal emelkedett.