MNB: A Quaestornál 150 milliárdnyi fiktív kötvényt adhattak el

2015.03.10. 11:11
A jegybank szerint nem teljesen igaz, hogy a Quaestort a Buda-Cash-botrány hatásai érték el, a cég csak előremenekült tegnapi közleményével. Valójában azután jelentettek csődöt, hogy az MNB hétfőn vizsgálatot kezdett náluk, és gyanús dolgokra bukkant. 150 milliárdnyi fiktív kötvényt bocsáthattak ki.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint a Buda-Cashnél és a Quaestornál az informatikai rendszereket hamisíthatták meg, míg a Hungária Értékpapírnál ennél is egyszerűbb módszerekkel mehetett a csalás a Hvg.hu beszámolója szerint. 

Nem pont úgy

Windisch László a parlament gazdasági bizottságának keddi ülésén elmondta:

  • A Quaestor hétfőn azok után jelentett csődöt, hogy az MNB célvizsgálatot tartott a cégnél.
  • A jegybank alelnöke szerint összefüggés lehet a vizsgálat és a csőd bejelentése között.
  • Az MNB kedden felügyeleti biztost rendelt ki a céghez.

Windisch szerint a Quaestor hétfő este kiadott közleménye nem bontotta ki az igazság minden részletét. A cégnek idén 5-6 milliárd forintos állományt kellett volna megújítani, ami még önmagában nem indokolná a csőd bejelentését. Az MNB szerint az engedélyezett kötvényprogramban a cég több kötvényt értékesített, mint lehetett volna. Az állomány akár a 210 milliárd forintot is elérheti.

A jegybank szerint 150 milliárdnyi olyan fiktív kötvény lehet, amelyet nem szabályosan bocsátottak ki.

A Quaestor hétfői közleményében azt írta, hogy a Buda-Cash-botrány olyan eladási hullámot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. Pánik alakult ki, az ügyfelek megrohamozták a céget, a  Quaestor-csoport pedig hirtelen nem tudta a kifizetéshez szükséges pénzt előteremteni. Azt írták, hogy a csődeljárás segíthet abban, hogy ügyfeleik pénzhez jussanak, de azért kellene hozzá az állam segítsége is.

Dől a dominó

Windisch László a meghallgatáson beszélt a Buda-Cash-ügyről is, illetve a brókercéghez köthető DRB Bankcsoportról, ahol nagyjából 120 ezer betétes pénze ragadt benn. Azt mondta, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap kedden elindította az utalásokat, összesen 82 870 betétest kártalanítanak.

Az elmúlt két hétben az MNB több pénzügyi céget is lekapcsolt. Február végén derült ki, hogy a Buda-Cash Brókerház bankjaival együtt nagyjából 90 milliárd forinttal nem tud elszámolni, a céget felszámolják, az ügyben többeket előállított a rendőrség. Március elején az MNB felfüggesztette a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki az intézményhez, a rendőrség itt is lekapcsolta az érintetteket. Az akkori hírek szerint sajátkötvény-visszafizetési gondjai akadtak a társaságnak. Hétfőn pedig a Quaestornál tartottak ellenőrzést, és akadtak gyanús dolgokra.