Vasárnap akkor sem nyithat ki a Spar, ha benzinkúton van

2015.03.10. 21:10 Módosítva: 2015.03.11. 07:49

Hiába próbál trükközni a vasárnapi zárva tartás egyre szövevényesebb jogszabályai és módosításai között a Spar, a kormány szorosan a nyomában van. A kereskedelmi lánc összefogott az OMV-töltőállomásokkal , hogy a "töltőállomásokon is elérhető legyen a szupermarketekre jellemző áruválaszték, a szupermarketekre jellemző árszínvonalon", olvasható a Spar honlapján.

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága (Rogán Antal) gyorsan lépett, március 10-én felkerült a parlament honlapjára egy szöveg, amelyet gyakorlatilag lex Spar Expressként is értelmezhetünk. A lényeg, hogy

az az üzemanyagtöltő állomáson belül működő üzlet, amely nem értékesít üzemanyagot,a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazása során kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletnek minősül

A módosító javaslat természetesen nem nevesíti a Spart, indoklásként azt hozza fel, hogy a "vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény alkalmazását kívánja segíteni úgy, hogy jogértelmezési szabályokat vezet be".

A Spar és az OMV összefogása egyébként csak Magyarországra szólt, Ausztriában a VIVA üzletek között van hasonló együttműködése az OMV-nek. Budapesten és környékén már hét Spar-OMV működik, további üzletláncok megnyitását tervezték, de a módosító valószínűleg keresztül húzza a számításaikat.