Vasárnapi zárvatartás: a kormány a világörökségi területre is kiterjesztené

2015.03.10. 05:32

„Amennyiben a későbbiekben olyan módosítási javaslat érkezne a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényhez, amely a világörökségi területeket kivenné a kivételi körből,

a kormány azt támogatni fogja"

− írja a Nemzetgazdasági Minisztérium egy múlt héten elküldött levelünkre, amelyben azt szerettük volna tisztázni, hogy akkor tényleg az van-e, hogy a világörökségi területeken található Tescók, Lidl-ök továbbra is nyitva tarthatnak vasárnaponként.

Ahogy az origo.hu január végén megírta, a világörökségi területen található üzletekre nem vonatkozik a kötelező vasárnapi zárva tartás. Ezek a területek pedig az úgynevezett védőterületekkel együtt több tucat komplett települést jelentenek. Budapest belvárosának nagy része mellet az egyik leglátványosabb része a Tokaj-hegyalja történelmi borvidék, ahol Sátoraljaújhely, Szerencs, Sárospatak, Tokaj mentesül a törvény hatálya alól.

Ennek értelmében két Tesco (Sátoraljaújhely és Szerencs), három LIDL (Budapest, Király utca, Sátoraljaújhely és Szerencs) valamint tucatnyi SPAR (leginkább Budapesten) biztos, hogy nyitva lesznek március 15. után is vasárnap. Legalábbis, amíg nem ad be valaki – bárki – olyan módosító javaslatot, hogy ez ne legyen így: az NGM levele szerint ugyanis a kormány támogatni fogja, hogy ezek a területek is essenek a törvény hatálya alá.

Az NGM válaszában azt is kiemelte, hogy a kereskedelmi törvény legutóbbi módosításának eredményeként 2017. január 1-jétől a törvényben meghatározott világörökségi terület nagyvárosias lakóterületén tilos diszkontot, nagyméretű szupermarketet és hipermarketet létesíteni. A szigorítás céljaként ezen területek védelmét említik, illetve azt, hogy ez a módosítás „a családi üzletek kedvezőbb helyzetbe hozása a tőkeerős nagy kereskedelmi hálózatokkal szemben".

Hol lehet vasárnap is vásárolni?

A vasárnapi zárvatarás tilalma alól kivételt jelentő világörökségi területeket, illetve védőterületeket a világörökségről szóló 2011. évi LXXVII. törvény tartalmazza. Ide tartozik:

  • Budapesten a Duna-part, a Budai Várnegyed és az Andrássy út;
  • Hollókő ófalu és környezete;
  • Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai;
  • Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete;
  • Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj (röviden: Fertő-táj);
  • Pécs ókeresztény temetője;
  • Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta;
  • Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás