Igazi csíki sör maradhat a csíki sör

2015.03.11. 15:38

A romániai suceavai táblabíróság szerdán jogerősel elutasította a Heineken Románia keresetét, és állapította meg, hogy jogosan nevezi az Igazi csíki sörnek a termékét a gyártó székelyföldi Lixid Project Kft.

A bíróság  megalapozatlannak találta a Heineken érveit. A Heineken szerint az ő szellemi tulajdonukat sajátította ela csíki sörgyártó, írja az MTI.

Megvették a Ciuc-ot, azért mérgesek

A holland Heineken 2003-tól rendelkezik a Csíkszerdában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi csíki sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett jogi védelmet.

10698487 372390159602557 2396780165819376074 n
Fotó: Csíki Sör / Facebook

A Heineken Románia szellemi tulajdona megsértése, szabálytalan konkurencia és tisztességtelen kereskedelmi tevékenység vádjával nyújtott be keresetet a csíkszentsimoni sörgyár ellen. A társaság szerint az új termék elnevezése nagyon hasonlít a csíkszeredai üzemében palackozott sörének nevéhez.

Úgynevezett helyi termelő

A Heineken a tavaly piacra dobott termék előállításának és forgalmazásának betiltását, a gyártósor és az áru elkobozását, továbbá - a kártérítés reményében - egy garanciaalap létrehozását kérte. A keresetet alapfokon a Hargita megyei törvényszék, másodfokon pedig a táblabíróság utasította el. Az észak-romániai bíróságra a felperes kérésére helyezték át a pert. A Heineken ugyanis úgy ítélte meg, hogy Székelyföldön ellenséges légkörben kell pereskednie. Szerinte az alperes székelyföldi vállalkozó a médián keresztül nyomást gyakorolt a bíróságra.

Az MTI szerint a Heineken azzal sem szerzett jó pontokat romániai magyaroknál, hogy bírósági keresetében az "úgynevezett Székelyföldön"  tevékenykedő helyi termelőként mutatja be a beperelt céget, és annak tulajdonosát, Lénárd Andrást.  Az "úgynevezett Székelyföld" a román média és politikusok által gyakran használt kifejezés, amely tagadja a Székelyföld nevű földrajzi egység létét.