Már megint áll az ekáer

2015.03.11. 13:39

Frissítés: A NAV közölte, a rendszer újraindult.

Reggel nyolc óra óta nem üzemelt az ekáer. Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer már múlt héten is állt, akkor központi hálózati probléma miatt.

A rendszer, amit a kormány elsősorban azért vezetett be, hogy visszaszorítsák az áfacsalásokat, január elsején indult. Célja, hogy az országban ne indulhasson útnak olyan áruszállítmány, amelyről nincs tudomása az adóhivatalnak.

A teherautók így elvileg csak akkor indulhatnak el, ha előtte bejegyeztették magukat, ehhez az adott szállítmányra kapnak egy speciális ekaer-számot. Ha a fuvarozót úgy kapják el a hatóságok az úton, hogy ez nincs rendben, akkor a bejelentésre kötelezett gazdálkodónak büntetést kell fizetnie. A szabályok szerint viszont nem büntethetik azokat, akik a rendszer gondjai miatt nem tudnak bejelenteni.

A bejelentést legkésőbb azután a nap után kell pótolni, hogy elhárították a hibát.

Az ekáer januárban még csak tesztüzemben kezdett működni, mivel a kormány elismerte, hogy a cégeknek nem volt elég idejük arra, hogy felkészüljenek a változásokra. A rendszer végül március elsején élesedett, kockázati biztosítékot pedig március 11-től, azaz szerdától kell nyújtania az erre kötelezett kockázatos termékeket fuvarozó vállalkozásoknak.