Schäuble: Elképzelhető a görög kilépés

2015.03.13. 14:40

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter az ORF osztrák közszolgálati tévében csütörtök este arról beszélt, hogy osztrák kollégájával, Hans-Jörg Schellinggel együtt azt gondolja, elképzelhető, hogy a görögök végül elhagyják az eurózónát, írja az MTI.

"Görögországé a felelősség és a lehetőség annak eldöntésére, hogy mi történjen, és jelenleg nemigen tudjuk, hogy az illetékesek mit is csinálnak Görögországban,

ezért nem lehet kizárni azt a forgatókönyvet, hogy Görögország kisodródik az euróövezetből

– mondta Wolfgang Schäuble, aki eddig rendre kiállt az övezet egysége, a görög tagság megtartása mellett. Schäuble szerint Athén csak akkor kaphat további pénzügyi támogatást, ha betartja a hitelezőkkel kötött megállapodásokat. "A gondokat nem lehet megoldani azzal, hogy bűnbaknak teszünk meg másokat" - mondta a német pénzügyminiszter, utalva az Athén és Berlin közötti feszültségekre.

A görög kormány az utóbbi napokban ismét elővette azt a követelést, hogy Németország fizessen jóvátételt a második világháborús náci megszállás miatt, a pénzügyminisztérium pedig panaszt tett a német külügyminisztériumnál, amiért Wolfgang Schäuble állítólag sértő megjegyzést tett nyilvánosan Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszterre. Schäuble csütörtökön visszautasította az athéni vádat, kijelentette, hogy nem sértette meg kollégáját.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő pénteken Brüsszelben tárgyal Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével a német sajtó szerint egyre inkább akut fizetési válsággá terebélyesedő államadósság-válság kezeléséről. Pénteki beszámolók szerint az athéni pénzügyminisztérium bejelentette, hogy átmenetileg a társadalombiztosítási alapok forrásainak felhasználásával fogják fedezni az költségvetési kiadásokat.