Magyar lett Európa legfontosabb fiatal kutatója

2015.03.16. 15:00

Idén a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora, Kőszegi Botond kapta az Yrjö Jahnsson-díjat, amit kétévente osztanak ki a legfontosabb elméleti, vagy alkalmazott kutatásokat végző 45 évesnél fiatalabb közgazdászoknak.

A díjat 2013-ban az utóbbi évek egyik legfelkapottabb közgazdásza, Thomas Piketty kapta Héléne Rey-jel megosztva, a legelső díjat pedig az a Jean Tirole kapta 1993-ban, aki tavaly Nobel-díjas is lett.

A European Economic Association választóbizottsága döntését Kőszegi Botondnak a viselkedési közgazdaságtan elméleti alapjainak lefektetésében játszott szerepével, valamint a közösségi gazdaságtan és szerződéselmélet területein való alkalmazásában nyújtott munkásságával indokolta. Azzal kapcsolatban, hogy Kőszegi pontosan mivel foglalkozik, a közgazdásszal készített interjúnkban olvashat bővebben. Kőszegi egyik kutatását egyébként az egyik leghíresebb szegénységkutató, Esther Duflo is emlegette, amikor interjút készítettünk vele.

Kőszegi Botond 2012 óta a Közép-európai Egyetem kutatója. Előtte a University of California, Berkeley közgazdaságtan tanszékén dolgozott mint adjunktus, docens, majd professzor. Doktori fokozatát 2000-ben kapta meg a Massachusetts Institute of Technology-n közgazdaságtanból, egyetemi diplomáját pedig 1996-ban a Harvard Egyetemen matematikából. Kőszegi az Index Defacto blogjának állandó szerzője és szerkesztője.