Mutatjuk, hol vásárolhat vasárnap

D KB20131220008
2015.03.16. 11:32 Módosítva: 2015.03.16. 11:34
Nem tudja, hol fog mostantól vasárnaponként bevásárolni? Miben fogadunk, hogy nem a Tescóban vagy az Auchanban? A családok védelmében hozott törvény kiskapuja kimondja, hogy a kisboltok nyitva tarthatnak, ha családtagok vagy maga a tulajdonos dolgozik aznap. Térképünkre minden élelmiszerbolt, trafik, pékség regisztrálhat, ami továbbra is nyitva tart vasárnap, várjuk az újabb boltokat!

Kapkodták az utolsó napokban a fejüket a boltosok, nem csoda, ha nehezen tudják követni, vajon végül nyitva tarthatnak-e március 15-től vasárnaponként. Az utolsó pillanatban is jelentettek be elemi változásokat:

 • Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt mondta, a világörökségi területekre vonatkozó kivételt is eltörlik (hogy pontosan mikortól, > > >)
 • a benzinkutakra költöző kisboltok sem tarthatnak nyitva vasárnap (ellentétben a shopokkal, ahol üzemanyagot is lehet venni, meg marha drágán ételt).
 • Fő szabály szerint azok a kis üzletek tarthatnak nyitva, ahol a tulajdonos vagy családtagjai dolgoznak.
 • Fontos tudni, hogy nem csak vasárnapra vonatkozik a törvény, hétköznapokon is csak 6 és 22 óra között lehetnek nyitva az üzletek, ezen túl csak a tulajdonos vagy családtagjai dolgozhatnak.

Segítségül azoknak, akik már elvesztették a fonalat, hogy hol fognak tudni bevásárolni vasárnaponként,

Itt az Index vasárnapi nyitvatartási térképe.

A listánk folyamatosan bővülni fog, egyelőre ők iratkoztak fel:

 • A bolthálózatokat és benzinkutakat is megkerestük. Egyelőre a folyamatos változások miatt teljes listát senkitől nem kaptunk, válaszaikkal folyamatosan frissítjük a térképet.
 • Cikkünk végén ön is regisztrálhatja üzletét (élelmiszerboltját, trafikját, pékségét, zöldségboltját).
 • Aki korábbi felhívásunk nyomán a világörökségi területre hivatkozva jelölte be üzletét, nem szerepel a listán – aki más okból újra feliratkozna, újra kell regisztrálnia. (A világörökségi területekre vonatkozó kivétel eltörlését Giró-Szász András jelentette be, részletek cikkünkben.)
 • Aki nem adott meg boltnevet, vagy más adatok hiányosak, nem került fel, szintén regisztráljon újra, minden rubrikát kitöltve.

A térképet az Esri Magyarország Kft. készítette.

Ezt gondolják az emberek az egészről

Összességében sok családos ember mondta azt, hogy a törvény épp, hogy árt a családoknak, akiket védeni hivatott. Persze van, akit nem kell félteni, máris van egy trükk, amivel többen kijátsszák a vasárnapi zárva tartást. Akiket mi megkérdeztünk, nem sok jót mondtak az új rendszerről. Egy boltos arra panaszkodott, hogy irreális teher, hogy vasárnap, amikor a gyerekeivel szeretne lenni, neki kell dolgoznia, és nem a gyerektelen alkalmazottjának.

Az utolsó szomorú vasárnapi teszkózás

Az alkalmazottaknak is több ponton nehézséget okozhat a változás: sok üzlet, mivel vasárnap kénytelen bezárni, hét közben tart hosszabban nyitva, hogy ezzel kompenzálja a kieső forgalmat. A dolgozóknak ez hosszabb munkanapokat jelent.

„Az új helyemen tízig nyitva tartás lesz, és csak havi egy szabad szombat. A fizetés brutálisan alacsony, az elvárás egyre irreálisabb″ – panaszkodott egy olvasónk, aki

azért váltott munkahelyet, mert akkor még úgy szólt a törvény, hogy a világörökségi területeken nyitva tarthatnak vasárnap az üzletek.

Azt hitte, ha a belvárosi üzletbe megy eladónak, nem hosszabbítják meg a hétköznapi nyitva tartást. (Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkárt megkerestük azzal a kérdéssel, hogy az általa bejelentett változást mikor iktatják törvénybe, válaszát még várjuk.)

Sokan emlegették, hogy hiányozni fog a kieső hétvégi pluszpénz.

A vasárnapi pótlék nélkül a fizetés 8000 forinttal lesz kevesebb, úgy hogy több órát dolgozunk.

vont mérleget egy szintén eladóként dolgozó olvasónk. Emellett rengetegen kiakadtak azon, miért szól bele egy törvény az életükbe-időbeosztásukba:

A keményen dolgozó emberek szeretnék maguknak beosztani az idejüket, mert egyébként keményen dolgoznak.

– nyilatkozta az Indexnek egy alkalmazott.

Élettársként nem dolgozhat? Ügyfelet keres a TASZ

Az élettárs miért nem dolgozhat a boltban, ha a férj vagy feleség igen? A TASZ meggyőződése szerint ahogy a sokféle társkapcsolat közül nem lehet egyedül a házasságot családnak tekinteni. A jogvédő szervezet kész lenne ezt a megkülönböztető szabályozást megtámadni, ehhez ügyfelet keres: olyat, aki gyermeküket közösen nevelő élettársának üzletében nem dolgozhat vasárnap. A TASZ a tasz@tasz.hu címen várja az eljárást felvállaló családok jelentkezését.

De olyan is van, akinek az állásába került a változás:

„Eddig két főállású és egy részmunkaidős alkalmazottam volt. A gyes melletti, félállásos hölgytől meg kell válnom, és nem elég, hogy az év minden átkozott vasárnapján dolgoznom kell, még minden este nekem kell beállnom a pultba, hogy megőrizzem a forgalmam″ – részletezte egy boltos, hogy vészelik át a változásokat.

DFUFE20081222018
Fotó: Füzesi Ferenc

Az Ipsos friss felmérése szerint a magyar lakosság a vasárnapokat jellemzően otthon tölti, de közel negyedük vasárnapra a ütemezte eddig az élelmiszer- és háztartási cikkek beszerzését. A felnőtt lakosság több mint kétharmada nem ért egyet a kötelező vasárnapi zárva tartással, amelynek himnuszát a Nálatok laknak-e állatok?-at is jegyző Rigó Béla írta.

És tényleg, az megvan, mivel töltötte a KDNP-s polgármester az utolsó szabad vasárnapot?

Így alakult a törvény

A zárvatartási törvényt a kezdetektől konfliktusok övezik. Hiába a tiltakozások, az ellenérvek, a párton belüli rosszallás, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ellenvetései, a KDNP Orbán Viktor közreműködésével végül csak keresztülverte a teljes kormánypárton az akaratát. Hülyeségnek tűnt, de megszavazták – írtuk összefoglaló cikkünkben.

A tilalom a kiskereskedőket érinti általában, vagyis nem csak az élelmiszerboltokat, hanem a ruhaüzleteket, elektronikai boltokat, barkácsáruházakat, bútorboltokat, szaküzleteket is. Fő szabály szerint az üzletek vasárnap és ünnepnapokon zárva lesznek, emellett hétköznapokon 6 és 22 óra között lehetnek nyitva az üzletek, hacsak nem a tulajdonos vagy családtagjai dolgozhatnak.

Kivétel ez alól még a karácsony előtti négy vasárnap, és még egy szabadon választott vasárnap, amelyet legalább 15 nappal korábban be kell jelenteni. Ezeken kívül december 24-én és december 31-én nem vonatkozik még rájuk a tilalom, ilyenkor reggel hat és dél között árusíthatnak.

Ahol lehet

Kivételnek számítanak viszont a gyógyszertárak, a reptereken és pályaudvarokon lévő üzletek, a börtönökben, kórházakban lévő boltok és a benzinkutak shopjai (viszont olyan bolt, ahol üzemanyagot nem árulnak, de benzinkúton van, mégsem tarthat nyitva).

D HB20070905019
Fotó: Honéczy Barnabás

Továbbra is szabad vasárnap vásárokat tartani és piacokon árulni, és nincs gond a katonai létesítményeken belül működő üzletekkel sem. Nem vonatkozik majd a vasárnapi tiltó szabály az idegenvezetőkre, a lovas szolgáltatásokra, szálláshely-szolgáltatásokra, utazásszervezőkre, közvetítőkre, a szálláshelyen lévő kereskedelemre, valamint a vendéglátásra. És a stadionokra sem: meccs alatt vasárnap is nyitva tarthatnak az üzletek.

Ahol csak részben

Részleges tilalom vonatkozik a virágboltokra és újságosokra, ők adott méret alatt vasárnaponként délig nyitva lehetnek, és külön kategóriába esnek majd a pékségek is. Azok a boltok ugyanis, ahol csak pékárut és tejterméket árulnak, nyitva lehetnek vasárnap, de csak reggel öt és dél között, és náluk hétköznaponként is megengedett a hajnal ötórai nyitás.

Fontos kivételek lettek volna a világörökségi területek, például a budai Vár vagy a tokaji borvidék. Aztán az utolsó pillanatban a kormányszóvivő bejelentette, a világörökségi helyszíneken sem lehetnek nyitva a boltok vasárnap (az ezt szabályozó módosítást ugyan még nem nyújtották be, de nagyjából már körvonalazódott, mikortól érvényes a kivétel eltörlése). 

Szenvedjél te is, ha más érted szenvedett,
közben meg emlegesd sűrűn a szenteket.

Hamar lett himnusza a vasárnapi boltbezárásnak, itt hallgathatja meg Rigó Béla versét Papp János előadásában.

A gyakorlatban a világörökségre vonatkozó tiltás azt jelentené, hogy a Tesco, a Lidl és az Aldi egy üzlete sem tudna kinyitni vasárnap. Az, hogy az Auchan összes üzletét érinti a törvény, már ezelőtt is világos volt. Ami szintén egészen szokatlan, hogy a balatoni üdülőövezetre is vonatkozik a tiltás, pedig ott eleve 6-8 hét az egész szezon, amíg sok boltnak egyáltalán megéri nyitva tartani. 

Regisztrálná az üzletét? Erre figyeljen

 • Mindenképp töltsön ki minden rubrikát.
 • Kitöltés után a megfelelő helyre kattintva el kell helyezni a boltot a térképen.
 • Elég egyszer regisztrálni egy üzletet: a boltok szerkesztői jóváhagyás után válnak láthatóvá.
 • A regisztrációt a tulajdonosoktól várjuk, akik meg tudják adni elérhetőségüket, igazolva az adatok helyességét.
 • UPDATE: a nagy érdeklődés miatt cikkünk megjelenése után egy ideig lassabban töltődött be a térkép, és volt olyan bejelentés, amit a rendszer nem fogadott el. Aki hibaüzenetet kapott, újra kell regisztrálnia a boltját.

Térkép: Esri Magyarország