Szijjártó már megint megcsinálta!

2015.03.17. 17:57 Módosítva: 2015.03.17. 18:03

Szijjártó Péter, a diplomácia és a külgazdaság tótumfaktuma éppen csak utat mutatott a magyar külgazdaság zászlóshajójának dél felé, és máris befutottunk a Siker Kikötőjébe. Vagyis landoltunk a Siker Repterén.

Egyenesen Eritreában.

Ami, hogy ha valaki nem tudná, a világ egyik legszegényebb állama, egy, Etiópiától nagyjából húsz éve független agrárország, Magyarországnál némileg nagyobb területen nagyjából hatmillió lakóval, akikre fejenként évente átlag 747 dollárnyi gazdasági produktum jut (ugyanez az egy főre jutó magyar GDP meghaladja a 13 000 dollárt).

Nos, az eritreai mezőgazdaság eddigi bátortalan szárnypróbálgatásait – az ország fő gazdasági tevékenysége a halászat és a nomád pásztorkodás – most magyar szárnyasok segítik szárnyalásba kapcsolni.

A külügy- és külgazdaság minisztériuma, a zseniális nevű Küküm igazi sikertörténetről adott ki közleményt. Szó szerint hadd idézzük:

A Déli nyitás egyik első sikereként 100 ezer bábolnai naposcsibe és mintegy 30 ezer keltető tojás szállításáról szóló megállapodást kötött az eritreai Mezőgazdasági Minisztérium és a Bábolna Tetra Kft. a Külgazdasági és Külügyminisztérium közvetítésével. A szállítmány, amelynek értéke meghaladja a 200 ezer eurót, március 16-án érkezett meg Eritrea fővárosába, Aszmarába, közvetlenül a Sármelléki repülőtérről.

A közleményből egyébként kiderül, hogy a cég és az aszmarai kormány már tavaly december óta tárgyal egymással, tehát a déli (bocsánat, Déli) nyitás (Nyitás) sikerének (Sikerének) tartani ezt lehet, hogy egy picit túlzó. De ki tudja, talán ha nincs a DéNyi, akkor talán nincs a Siker sem.

Szijjártó Péter február végén Budapesten tárgyalt Hanna Tetteh ghánai külügyminiszterrel
Szijjártó Péter február végén Budapesten tárgyalt Hanna Tetteh ghánai külügyminiszterrel

Az üzlet értéke egyébként, mint láthatták, 200 000 euró. Igen, gyors fejszámolással kijön, hogy ez 60 millió forint. Annyi, amennyi értékű Magyar Telekom-részvény ma nagyjából egy óra alatt cserélt gazdát a pesti tőzsdén. Vagy amennyi OTP-részvény öt perc alatt. Vagy amennyi GDP-t több mint kétszáz eritreai egész évben megtermel.

A siker persze ettől siker, ellen is állok a kísértésnek, hogy elviccelődjek azon, hogy „naposcsibét, ééértik, Afrikába, mi mást, naposat”. Hanem inkább arra gondolok, hogy ekkora üzleti sikerből Szijjártó Péter nagyjából egy fél dunakeszi villát vehetne – családi segítség nélkül!