Csak múlt hét csütörtökön jelentett csődöt a Quaestor?

DEBRE20150320001
2015.03.23. 12:53

A Quaestor Hrurira csak tíz nappal a csődről szóló tájékoztatója után, múlt hét csütörtökön adta be a csődvédelmi kérelmét - legalábbis ez derül ki abból a pecsétes tájékoztatóból, amelyet az egyik károsultnak adtak a Quaestor irodájában.

Elsőre elhajtották

Olvasónk március 18-án szerdán ment be a Quaestorhoz, a kötvénye lejáratának napján, azonban öncsődre, zárolásra, felügyeleti biztosra, vizsgálatra hivatkozva megtagadták a pénze kifizetését. Másnap azonban olvasta, hogy a Quaestor által március 9-én nyilvánosan bejelentett, és sokak által tényként kezelt csődnek nincs nyoma a cégközlönyben. Azaz nem kizárt, hogy még mindig teljesen legálisan mehetnek a kifizetések a cégnél.

Ezen felbátorodva pénteken, március 20-án újra bement a Quaestorhoz, és kérte a pénzét, ahol az ügyintéző újra előadta a szokásos szöveget a csődről.

Nem tágított

"Úgy döntöttem, hogy amíg a pénzem ki nem fizetik vagy kézhez nem kapom az igazolást az öncsődük bejelentéséről, el nem hagyom az irodát. Ekkor idegessé kezdett válni az ügyintéző, hiszen az elmúlt két hét alatt azt szokta meg, hogy az emberek udvariasan tudomásul veszik a torkukon lenyomott szövegeket és a kiadott fecnivel távoznak. Továbbra is kitartottam amellett, hogy kérem az igazolást, mert a Közlönyben sem szerepel a bejelentésük, és mindaddig amíg öncsőd kérelemről szó sincs, kötelesek a pénzemet kifizetni" - írta.

Olvasónk szerint az ügyintéző eleinte úgy tett, mintha nem értené mit akar, de látván elszántságát és hogy valóban nem mozdul, újra magyarázatba kezdett, hogy neki ilyen papírja nincs, de minden a legnagyobb rendben van, a felügyelőbiztos megfeszített tempóban dolgozik.

Nagy nehezen

Telt-múlt az idő, majd arra az elhatározásra jutott, hogy e-mailben megkérdezi a “központot”, hogy mi a teendő ez esetben, amikor az ügyfél igazolást akar kapni a bejelentésről. Közben folyamatosan magyarázta, hogy ez rendkívül hosszú menet lesz a sok szkennelés miatt, mivel kb. 300 oldalnyi dokumentumot kellett beadniuk a kérelemhez.

Megnyugtatta, hogy pillanatnyilag neki csak legfeljebb egy oldalnyi dokumentumra van szüksége, feltételezi, hogy azt már beszkennelték március 9-én, amikor a bejelentést megtették, tehát ne aggódjon, rövid időn belül megérkezhet a válasz.

Ezután megérkezett az e-mail a központból.

"Felolvasta az ügyintéző és megnyugodott, hogy végre ezen is túl vagyunk. Ekkor kértem, hogy szíveskedjen kinyomtatni és ideadni nekem. Hűha, de ezt ő nem teheti, nem adhatja ki a központ üzenetét, mondta. Röhej, hogy azt az üzenetet nem adhatja oda, ami kifejezetten az én kérésemre érkezett válaszul. Ezt követően elment a főnökével megbeszélni, hogy most mit tegyenek."

Az ügyintéző újra írt a központnak, kérve, hogy készítsenek kinyomtatható és kiadható szöveget. meg is érkezett a válasz, amely a következőket tartalmazza:

11072830 1081984808495037 100661597077416501 n

Megkérdeztük az MNB-t

Azt írták, hogy az MNB a Quaestor csoportból a jegybank felügyelete alatt álló érintett intézmény, a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél feltárt szabálytalanságok nyomán 2015. március 10-én azonnal megtette a szükséges felügyeleti intézkedéseket, korlátozottan felfüggesztette az intézmény működését (vagyis az ügyfelek érdekében biztosította az ott lévő vagyont, így kötvényforgalmazói tranzakciókra sem kerülhet sor), illetve felügyeleti biztos vette át annak irányítását a brókercég igazgatóságától. A jegybank ezzel párhuzamosan büntető feljelentést is tett a nyomozó hatóságnál.

"Mivel az MNB nem felügyeli a csoport kötvénykibocsátó intézményét, a Quaestor Financial Hrurira Kft-t (mint ahogy egyébként más hitelfelvevő vállalatokat, gazdasági társaságokat sem Magyarországon), így az öncsőd kezdeményezését sem ellenőrizheti, s természetesen az értékpapírcéghez kirendelt felügyeleti biztos mandátuma sem terjed ki erre a társaságra" - írták.

Megjegyzendő, hogy a Quaestor csoport vagyonának egészével felel a kötvénykibocsátó által kibocsátott kötvényekért. A Hrurira a kötvényekből nyert forrásokat továbbhitelezte a vállalatcsoport tagjainak, amelyek ebből finanszírozták fejlesztési projektjeiket. Ezek adják a kötvények fedezetét, vagyis a felelősség, kártalanítás elvi kérdése nem a kötvénykibocsátó öncsődjének időpontjától függ.

Mint az MNB korábban is jelezte: a gyanú szerinti visszaélés-sorozat alapvetően úgy valósult meg, hogy a befektetők egy része (ismereteink szerint mintegy 150 milliárd forint értékben) fiktív kötvényeket kapott. A gyanú szerinti visszaélés-sorozat tehát nem egyszerűen a Quaestor csoport valamelyik tagjának helytelen gazdálkodása, esetleges egyedi üzleti lépése miatt történt, hanem – a gyanú szerint – bűncselekmény elkövetése miatt.

A csődeljárások közzététele két lépcsőben zajlik, először a bíróság mindössze annyit tesz közzé, hogy az adott cég benyújtotta kérelmét. Ezt a közleményt a bíróság haladéktalanul közzéteszi. A bíróság ezután határoz arról, hogy a csődeljárás iránti kérelem megfelel-e a jogszabályban foglaltaknak, ez alapján indulni meg a csődeljárás. A csődeljárás iránti kérelem akkor utasítható el, ha az nem felel meg a jogszabályan foglalt feltételeknek. A csőd intézményéről a portfolio cikkében olvashat többet.

Furcsa mozgások

Egy másik olvasónk pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy idő közben furcsa mozgások voltak a cégcsoportnál. A cégjegyzékből kiderül, hogy a csoport anyavállalatának tulajdonosa március 16-tól már nem a lichtensteini INSULA Management Estabilishment, hanem a kötvénykibocsátásokat végző Hrurira Kft.

A Quaestor Csoport anyavállalatánál, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt-nél is történt változás, korábban az INSULA Management Estabilishment nevű offshore cég volt a tulajdonos, március 16-tól a Quaestor Financial Hrurira lett, a vezérigazgatói pozícióba pedig Orgován Béla került.

Orgovánról keveset tudni, a cégadatok szerint tagja két, idén alapított cégnek, az Onszid-Ma Kft-nek és Konimonika Kft-nek, mindkét cég az ő címén van bejegyezve, Tápióságban.