Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
16 °C
28 °C

Mégis volt NGM-tanulmány a vasárnapról

2015.03.23. 08:39

Az M.S. Concord Bt. társtulajdonosa, Mátyási Sándor szociológus készítette a szabad vasárnaphoz kapcsolódó tanulmánysorozat egyik részét még 2011 áprilisában. Az egyetemi oktató az Átlátszó.hu-nak elmondta, felmérésükben az Ipsoshoz hasonló eredményeket mértek, ebben az emberek döntő többsége elutasította a vasárnapi boltbezárást. A minisztérium elfogadta a cég munkáját.

A vasárnapi boltzáráshoz kapcsolódó hatástanulmány történetét a Portfolio indította el szerdai cikkével. Megkeresték a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM), hogy küldje el a boltbezáráshoz kapcsolódó hatástanulmányt. A tárca válaszában azt írta, nem rendelkezik hatástanulmánnyal a boltok vasárnapi bezárásáról szóló törvényjavaslathoz, mivel azt önálló képviselői indítványként nyújtották be a kereszténydemokrata képviselők.

Rétvári Bence kereszténydemokrata politikus, a javaslat egyik kezdeményezője az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy a tárca valóban nem készített hatástanulmányt a 2014-es előterjesztéshez, hanem az eddigi számokat összegezték, és ebből vontak le következtetéseket.

A Népszabadság pénteken megjelent cikkében idézett az NGM 2011-ben készült hatástanulmányából, melyet a tárca az akkori szabad vasárnap kezdeményezéshez készített. Ezek szerint akkor az volt a kormány végkövetkeztetése,

hogy nehezen támogatható a boltok vasárnapi zárva tartása a lehetséges negatív következmények miatt.

Pénteken közleményben reagált a 2011-es hatásvizsgálatról szóló hírekre a Nemzetgazdasági Minisztérium. Kijelentette: nem létezik a vasárnapi pihenőnapról szóló hatástanulmány. Ezután szombaton Glattfelder Béla NGM-államtitkár azt mondta, hogy az egész irattárat felkutatták, mégsem találták meg még a nyomát sem annak a hatástanulmánynak, amire a Népszabadság hivatkozott.

Vasárnap viszont kiderült, hogy 2011-ben az NGM a honlapján elérhető nyilvános adatok szerint 3,2 millió forint értékben rendelt tanulmányt az M.S. Concorde Bt.-től a vasárnapi boltbezárás témájában.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek