Orbán: Akik kicsalták az emberek pénzét, valahogy mindig megússzák

2015.03.23. 15:29

Egy vagyonalapba vonnák be a brókerbotrányban érintett cégek vagyontárgyait, köztük "a hatalmukkal visszaélő" brókerek, felügyelőbizottsági tagok, könyvvizsgálók, valamint más felelősök magánvagyonát is, majd ebből a vagyonalapból kártalanítanák a károsultakat, mondta Orbán Viktor hétfőn az M1-nek.

A brókerek visszaéltek a pénzügyi hatalmukkal, a károsultak száma pedig meglehetősen nagy, ezért nincs vesztegetnivaló idő, meg kell hozni azokat az intézkedéseket, amelyekkel meg lehet óvni a "kimenekítéstől" a kártalanítás alapjául szolgáló vagyontárgyakat. Ilyenkor az szokott történni (...), hogy azok, akik kicsalták az emberek pénzét, valahogy mindig megússzák.

Azért tudják megúszni, mert valahogy az a vagyon, amelyből kártalanítani lehetne az embereket, kézen-közön ilyenkor el szokott tűnni: tág tere nyílik a jogászkodásnak, és mire a kormány vagy a felügyeleti szervek intézkednének, kiderül, már nincsenek is meg a vagyontárgyak, mondta Orbán.

Érdekes mozgások a Quaestornál

Mint megírtuk, egyik olvasónk a Quaestor irodájában arról értesült, hogy a korábban közölt március 9. helyett valójában csak március 19-én jelentett öncsődöt a Quaestor Financial Hrurira. Egy másik olvasónk pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy idő közben furcsa mozgások voltak a cégcsoportnál. A cégjegyzékből kiderül, hogy a csoport anyavállalatának tulajdonosa március 16-tól már nem a lichtensteini INSULA Management Estabilishment, hanem a kötvénykibocsátásokat végző Hrurira Kft. A Quaestor Csoport anyavállalatánál, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt-nél is történt változás, korábban az INSULA Management Estabilishment nevű offshore cég volt a tulajdonos, március 16-tól a Quaestor Financial Hrurira lett, a vezérigazgatói pozícióba pedig Orgován Béla került.

A Fidesznek a kormány által is támogatott javaslata éppen azt célozza, hogy ez ne fordulhasson elő, és azonnal vonják be egy vagyonalapba ezeket a vagyontárgyakat, ideértve "a hatalmukkal visszaélő" brókerek, felügyelőbizottsági tagok, könyvvizsgálók, valamint más hibázók, felelősök magánvagyonát is.

Ebből a vagyonalapból kártalanítanák azokat, akiknek eltűnt a pénze "ebben az évtizedes korrupciós visszaélésben" - mondta. Ha az ellenzék is támogatja, a parlament már jövő kedden szavazhat a törvényjavaslatról, majd egy napon belül megszületnek a végrehajtási rendeletek, s azonnal megkezdődhet a vagyontárgyak zár alá vétele, a magánvagyonok bevonása a kártalanításba.  • Hírek
  • Hírek