Rogán: Nem engedjük elmenekülni a felelősöket

2015.03.23. 11:07

Nagyon szigorú törvényjavaslattal áll elő a Fidesz a brókerbotrányra reagálva, hasonlóra Magyarországon még nem volt példa, jelentette be Rogán Antal, a párt frakcióvezetője az MTI szerint.

Rogán képviselőtársaival hétfő délután nyújtja be az Országgyűlésnek a javaslatot, amely többek között rögzíti:

  • Nem csak a csalásban közvetlenül érintett cég, hanem a teljes cégcsoport vagyonát zár alá kell venni.
  • Azoknak a vezetőknek, tulajdonosoknak a vagyonát is zárolni kell, akik a csalások előkészítésében részt vehettek. Ez vonatkozik a céget jegyző vezetőkre, a csalások óta eltelt időszakban meghatározó tulajdonosokra, az igazgatótanács tagjaira, a felügyelőbizottság tagjaira és a könyvvizsgálókra is.

A Fidesz frakcióvezetője kitért arra is, hogy a brókercégeknél csak a bűnvádi eljárás végén lehet vagyoni elzárást elrendelni, ha a bűnösségre vonatkozóan legalább a gyanúsítás megtörtént. Ezért egy olyan passzust is betesznek a javaslatba, amelyet a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni lehet.

Megvizsgálják, hogy az elmúlt hetekben milyen céges, illetve magán vagyonátruházás történt, és megnézik, hogy ez valódi gazdasági cselekmény volt-e. Ha kiderül, hogy az átruházás ingyen vagy valamilyen komolytalan összegért történt, akkor ott a semmisség elve szerint kell eljárni, és az átruházott vagyont is zárolni fogják. "Nem engedjük a felelősöket elmenekülni, sem a vagyon kimenekíteni" - mondta Rogán Antal.

A javaslatot hétfő délután fogják benyújtani, a gazdasági bizottság kedd reggel tárgyalja majd. A csütörtöki házbizottsági ülésen pedig az ellenzék támogatását kérik a házszabálytól eltéréshez, Rogán szerint akkor lehet hatékonyan eljárni, ha a parlament március 30-31-i ülésén a javaslatot elfogadják.

Miközben a Buda-Cash és a Hungária esetében rendkívül gyorsan állította elő a rendőrség az érintetteket, a Quaestor-ügy komótosabban halad, mint az atv.hu Papp Gábor ügyvédtől megtudta, a cég vezérét, Tarsoly Csabát egyelőre ki sem hallgatták, mindössze a bankfelügyelet munkatársai hallgatták meg.