Nem korábban, aznap vette ki pénzét a külügy a Quaestortól

2015.03.24. 16:20

Úgy tudjuk, csak a döntés született március 5-én arról, hogy a külügy cége, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vegye ki a vagyonát a Quaestortól. Maga a tranzakció március 9-én történt, vagyis pontosan azon a napon, amikor a Quaestor bejelentette, hogy csődbe megy.

Információnkra többször rákérdeztük a minisztériumnál, ahol azt nem cáfolták, mindössze annyit írtak, hogy:

a Kereskedőház vezetői a pénz kivételről szóló döntést március 5-én hozták meg. Egy ilyen folyamat átfutása, lebonyolítása igénybe vehet néhány napot.

Hétfőn számoltunk be arról, hogy a külügy cége a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) a Quaestornál tartotta a vagyonát, majd közvetlenül az öncsőd bejelentése és az MNB-vizsgálata előtt kivette onnan.

A külügy megkeresésünkre, hogy mikor vették ki a pénzt, korábban csak annyit közölt, hogy "az MNKH vezetősége március 5-én döntött arról, hogy kiveszi a tőkéjét a Quaestortól."

Mostani információnk szerint azonban ez már tényleg az utolsó pillanat volt, maga a tranzakció ugyanis csak március 9-én történhetett meg, vagyis aznap, amikor a Quaestor bejelentette, hogy nem tud fizetni, és öncsődöt kér. Aznap, amikor az MNB munkatársai már vizsgálódtak a cégnél.

Megkértük a tárcát, hogy cáfolják értesülésünket, ha nem igaz, cáfolat helyett azonban csak megismételték, hogy a döntés március 5-én történt, és hozzátették, hogy a folyamat átfutása igénybe vehet néhány napot. Közölték azt is, hogy a számlán már nincs vagyon.

Kedden a minisztérium közleményben hangsúlyozta, cége, az MNKH nem azért vette ki közvetlenül a Quaestor bedőlése előtt a tőkéjét a cégtől, mert információi voltak a Quaestor pénzügyi helyzetéről, csak úgy viselkedtek, mint a többi betétes.

"Az MNKH vezetői figyelték a pénzpiaci folyamatokat, látták azt, hogy bedőlt a Buda-Cash és a Hungaria Értékpapír, ezért úgy döntöttek, hogy a továbbiakban nem tartják a brókercégnél a pénzüket, és ennek megfelelően kivették a tőkét a Quaestortól" - írták. Korábban rákérdeztünk arra is, hogy ezután hová fektették be az összeget, erre egyelőre nem kaptunk választ.

Idő közben több ellenzéki párt is ráugrott a témára, a szocialisták kedden azt kérték, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium haladéktalanul hozza nyilvánosságra azokat a döntés-előkészítő elemzéseket, amelyek szorgalmazták a tárca háttérintézményeként működő Magyar Nemzeti Kereskedőház Quaestornál lévő befektetéseinek kivonását, illetve a számla megszüntetését.