A Fideszben napokkal korábban tudták, hogy bajban a Quaestor

2015.03.25. 13:56

A Fidesz vezetése napokkal a Hungária Értékpapír Zrt. bedőlése és a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődjének bejelentése előtt már tudhatott arról, hogy a két cégnél súlyos gondok vannak, és mindkettő hasonló sorsra juthat, mint a Buda-Cash. Ez az információ akár segíthette is a kormányoldali politikusokhoz közelálló cégeket, hogy időben kimentsék a két brókercégnél elhelyezett pénzeiket. Orbán Viktor szerdán úgy nyilatkozott, ő maga rendelte el kormányülésen a Buda-Cash bedőlése után, hogy minden minisztérium vegye ki a pénzét, ha brókercégnél tartja.

A Fideszben legalább 2-3 nappal a Hungária Értékpapír Zrt. bedőléséről szóló március 5-i első hírek, és 6-7 nappal a Quaestor öncsődje előtt tudták, hogy ez a két cég lehet a következő. Ekkor már több mint egy hete tartotta izgalomban az országot a február 24-én kirobbant Buda-Cash botrány, amelyben több tízmilliárd forintos kár érte az ügyfeleket. Kormánypárti körökben elterjedt, hogy bajok vannak más brókercégeknél is.

Az Index egy március 4-i háttérbeszélgetésen a Fidesz-frakció egyik tagjától értesült arról, hogy a pártban azt beszélik, folytatódhat a brókerbotrány. A politikus meg is nevezett három céget, köztük a Hungária Zrt.-t és a Quaestort. Az információk így eljuthattak a párt képviselőcsoportjának tagjaihoz, és a fideszes kormányzati szereplőkhöz is.

A pártban elterjedt információk ugyanakkor alkalmasak lehettek arra, hogy a politikusok pontosabb adatokat szerezzenek a fennálló veszélyekről, és saját, környezetük vagy a kormányzathoz közelálló cégek, önkormányzatok pénzét időben kimenthessék a rizikós pénzügyi vállalkozásokból.

Kedden írtuk meg, hogy a külügy cége, a Magyar Nemzeti Kereskedőház a Quaestor bedőlésének napján vette ki a vagyonát a brókercégből. A minisztérium tagadja, hogy belső információi voltak, és azt állítja, hogy a Kereskedőház vezetői a Buda-Cash és a Hungária ügy miatt március 5-én hozták meg a pénz kivételről szóló döntést, azt mondták 3,8 milliárd forintról van szó.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium lapunkkal korábban azt is közölte, hogy a minisztérium a Quaestornál az Eximbank tőkeemeléséhez kapcsolódó értékpapírok technikai nyilvántartását segítő számlát, úgynevezett értékpapírszámlát is vezetett.

Úgy tudjuk, magát a tranzakciót március 9-én hajtották végre, vagyis pontosan azon a napon, amikor a cég bejelentette a fizetésképtelenségét, és amikor az MNB már vizsgálódott a Quaestornál.  Megkerestük a Fidesz sajtóosztályát, hogy honnan volt információjuk arról, hogy mely cégek lehetnek a következők. Azt mondták a témában keressük azt a meg nem nevezett frakciótagot, akire cikkünkben is hivatkozunk.

MNB: Milyen jelekre gondol?

"Utalnak jelek arra, hogy többen tudhattak előre arról, hogy a Quaestor bejelenti, hogy fizetésképtelen, és az információ birtokában még az öncsőd bejelentése előtt kivették onnan a pénzüket. Vizsgálják-e, hogy történt-e bármilyen visszaélés az ügyben, ki milyen információ birtokában döntött a cégnél tartott vagyona kivételéről?" - kérdeztük az MNB-től.

Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője cikkünk megjelenése után válaszolt. Azt írta, megkeresésünkből nem derül ki, milyen jelekre utalunk. "Az Ön által esetlegesen ismert konkrét esetekkel, ügyfelekkel kapcsolatosan javasoljuk az érintettek megkeresését" - írta.

Válaszában kifejtette, hogy a hatályos tőkepiaci törvény alapján az ügyfelek által adott megbízásokat az értékpapírok értékesítéséhez, és azok ellenértékének felvételéhez a befektetési vállalkozások tárgynap plusz két nap alatt tudják teljesíteni. Ezért amennyiben bármelyik ügyfél pl. 2015. március 9-én kívánt volna befektetései ellenértékéhez hozzájutni, ehhez még az előző héten, tehát jóval korábban kellett erre vonatkozó megbízásokat adni az adott befektetési vállalkozásnál.

"A Magyar Nemzeti Bank 2015. március 9-én kezdett vizsgálatot a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél, és aznap tárta fel a kötvénykibocsátással és forgalmazással kapcsolatos szabálytalanságokat, és ennek nyomán március 10-én reggel tiltotta meg a további ügyfélmegbízások teljesítését a brókercégnél, rendelt ki felügyeleti biztost" - írta Binder.