Orbán: Én rendeltem el, hogy a minisztériumok vegyék ki a pénzt a brókercégektől

2015.03.25. 13:11

Orbán Viktor Sopronban tartott sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy "nem tartja-e furcsának, hogy a Külügyminisztérium a Quaestor csődje előtt vette ki a pénzét", azt felelte, hogy

nem, én rendeltem el. Amikor a Buda-Cash bedőlt és rengeteg embernek, cégnek és intézménynek beszorult a pénze, a kormányülésen arra kértem minden minisztériumot, hogy nézze meg van-e bármilyen brókercégnél pénze. Amennyiben igen, akkor azonnal vonja ki a közpénzt, mert úgy fogunk járni, mint az a 67 önkormányzat, amelyiknek beragadt a pénze. 

Mint megírtuk, a külügy cége jelentős vagyont tartott a csalással gyanúsított Quaestornál, és éppen azon a napon vette ki a pénzét, amikor az bejelentette, hogy fizetésképtelen, és csődbe megy.

Hogy kaptak észbe éppen az utolsó pillanatban? Azt írták, hogy figyelték a pénzpiaci folyamatokat, látták azt, hogy bedőlt a Buda-Cash és a Hungaria Értékpapír, ezért úgy döntöttek, hogy a továbbiakban nem tartják a brókercégnél a pénzüket, és ennek megfelelően kivették a tőkét. Orbán utasítását nem említették az okok között.